Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Perap Ayam BBQ Yang Mudah, Isi Sedap Sampai Terasa Ke Tulang!

https://ift.tt/mQ59RvF

perap ayam bbq

Buat yang merancang untuk barbeku bersama keluarga, banyak bahan masakan yang perlu disediakan untuk dipanggang dan kami rasa cara perap Ayam BBQ ini boleh bantu anda.

Barbeku atau BBQ biasanya dimasak di persekitaran luar dengan menggunakan asap kayu atau arang dan ia merupakan kaedah memasak popular di kalangan mereka yang suka berkelah atau berkhemah.

Pelbagai jenis makanan yang boleh dibuat BBQ seperti daging, ayam, makanan laut dan sebagainya. Malah, ada yang suka bakar jagung secara BBQ juga.

Nak perap Ayam BBQ ini sebenarnya tak susah mana pun jika anda ikut cara yang dikongsikan oleh Ana Azura di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Ayam Masak Lemak Jawa, Lauk ‘Next Level’ Yang Mak-Mak Wajib Cuba!

CARA PERAP AYAM BBQ

perap ayam bbq

Bahan-bahan:

  • Seekor ayam

Bahan A (dikisar)

Bahan B:

  • Sos tiram
  • Serbuk kunyit
  • Serbuk kari
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk cili (tambahan, nak guna boleh, tak nak pun tak apa)
  • Serbuk pasti atau maggi

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, basuh ayam, toskan dahulu dan masukkan ke dalam bekas yang besar.

2. Kemudian, masukkan semua bahan kisar dan bahan B ke dalam bekas tadi.

3. Selepas itu, gaul rata dan masukkan ke dalam bekas bertutup.

4. Akhir sekali, biar perap semalaman. Siap untuk digunakan!

perap ayam bbq

Cara perap Ayam BBQ ini bukan saja mudah, malah tak susah juga untuk mencari bahan-bahan penyediaannya di kedai.

Selain digunakan untuk memanggang ketika buat BBQ, perapan Ayam BBQ ini juga boleh digunakan untuk anda bakar atau goreng di rumah pada bila-bila masa.

Manalah tahu bosan dengan ayam goreng biasa, bolehlah ubah selera dengan cara perap Ayam BBQ ini. Setelah dimakan, anda akan dapat rasai betapa enak isinya sehingga terasa ke tulang.

Selamat mencuba!

Sumber: Ana Azura

Baca juga: Ayam Balado Paling Padu, Satu Lauk Je Buat Selera Makan Menjadi-Jadi!

The post Cara Perap Ayam BBQ Yang Mudah, Isi Sedap Sampai Terasa Ke Tulang! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!