Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Kentang Berlado Kicap Dengan Terung & Tempe, Sedapnya Tak Terkata!

https://ift.tt/gb163am

kentang berlado

Resepi kentang berlado kicap dengan terung dan tempe adalah hidangan yang sangat menyelerakan dan mudah disediakan. Makan dengan nasi panas-panas memang mantap!

Gabungan bahan-bahan seperti kentang, tempe dan terung yang digoreng rangup, dipadankan dengan kuah kicap yang pedas dan manis, menjadikan hidangan ini sangat memikat selera.

Resipi ini juga sesuai untuk dinikmati bila-bila masa, sama ada sebagai lauk utama ataupun sampingan. Dengan bahan yang mudah didapati, anda boleh mencuba membuatnya sendiri di rumah nanti.

Jom lihat resipi penuh di bawah!

RESEPI KENTANG BERLADO KICAP DENGAN TERUNG DAN TEMPE

kentang berlado

Baca juga: Resipi Sambal Tempe Goreng Dengan Kangkung, Bila Makan Tak Ingat Dunia!

Bahan-bahan:

  • 4 biji kentang (dadu dan goreng)
  • 1 keping tempe (dadu dan goreng)
  • 2 biji terung (hiris dan goreng)
  • Kicap lemak manis
  • 2 biji cili besar merah*
  • Cili padi merah dan hijau (ikut tahap kepedasan)*
  • 3 biji bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*

Cara-cara:

  1. Bahan bertanda * dikisar kasar tanpa air
  2. Tumis bahan-bahan yang telah diblender hingga masak.
  3. Masukkan kicap lemak manis, kacau rata.
  4. Tambahkan garam jika perlu. Biarkan tumisan agak pekat dan sebati.
  5. Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng (kentang, tempe dan terung), gaul sampai sebati.
  6. Boleh juga tabur ikan bilis goreng ke atas hidangan untuk lagi sedap.
  7. Siap dan sedia untuk dinikmati!

Sumber: Norashikin Ismail

Baca juga: Resipi Kentang Goreng Cili Padi, Kesedapan Rasa Pedas Boleh Buat Bertambah Nasi!

The post Resipi Kentang Berlado Kicap Dengan Terung & Tempe, Sedapnya Tak Terkata! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!