Resipi Kentang Berlado Kicap Dengan Terung & Tempe, Sedapnya Tak Terkata!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Resepi kentang berlado kicap dengan terung dan tempe adalah hidangan yang sangat menyelerakan dan mudah disediakan. Makan dengan nasi panas-panas memang mantap!
Gabungan bahan-bahan seperti kentang, tempe dan terung yang digoreng rangup, dipadankan dengan kuah kicap yang pedas dan manis, menjadikan hidangan ini sangat memikat selera.
Resipi ini juga sesuai untuk dinikmati bila-bila masa, sama ada sebagai lauk utama ataupun sampingan. Dengan bahan yang mudah didapati, anda boleh mencuba membuatnya sendiri di rumah nanti.
Jom lihat resipi penuh di bawah!
RESEPI KENTANG BERLADO KICAP DENGAN TERUNG DAN TEMPE
Baca juga: Resipi Sambal Tempe Goreng Dengan Kangkung, Bila Makan Tak Ingat Dunia!
Bahan-bahan:
- 4 biji kentang (dadu dan goreng)
- 1 keping tempe (dadu dan goreng)
- 2 biji terung (hiris dan goreng)
- Kicap lemak manis
- 2 biji cili besar merah*
- Cili padi merah dan hijau (ikut tahap kepedasan)*
- 3 biji bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
Cara-cara:
- Bahan bertanda * dikisar kasar tanpa air
- Tumis bahan-bahan yang telah diblender hingga masak.
- Masukkan kicap lemak manis, kacau rata.
- Tambahkan garam jika perlu. Biarkan tumisan agak pekat dan sebati.
- Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng (kentang, tempe dan terung), gaul sampai sebati.
- Boleh juga tabur ikan bilis goreng ke atas hidangan untuk lagi sedap.
- Siap dan sedia untuk dinikmati!
Sumber: Norashikin Ismail
Baca juga: Resipi Kentang Goreng Cili Padi, Kesedapan Rasa Pedas Boleh Buat Bertambah Nasi!
The post Resipi Kentang Berlado Kicap Dengan Terung & Tempe, Sedapnya Tak Terkata! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan