Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Biskut Goreng, Orang Lama Je Yang Tahu Snek ‘Legend’ Ini

https://ift.tt/YLZF1ao

biskut goreng

Sebut sahaja biskut goreng, pasti ramai yang mengenalinya kerana snek ini sangat menggamit nostalgia semasa zaman kanak-kanak.

Biskut adalah sejenis kuih kering yang dibakar berbentuk leper, nipis dan rangup. Sekarang ia sudah ada dalam pelbagai bentuk dan warna yang sentiasa memeriahkan suasana.

Boleh dikatakan ramai yang makan biskut tanpa mengira waktu untuk sarapan pagi dan minum petang. Makan biskut sambil cicah air teh atau kopi memang nikmat.

Biskut boleh dijadikan snek rangup yang menyelerakan pada bila-bila masa, lebih-lebih lagi pada musim perayaan.

Ramai menggunakan biskut ketika membuat kek dan kuih tapi ia tetap tidak setanding dengan resipi yang dikongsikan oleh Safisha Salasiah M Said di Facebook ini.

Manalah tahu anak tiba-tiba lapar pada waktu malam kemudian anda sudah kering idea, bolehlah hidangkan snek yang sedap ini. Anak mesti suka!

Baca juga: Buat Sendiri Je Biskut Tawar Homemade, Sama Sedap Macam Beli

RESIPI BISKUT GORENG

biskut goreng

Bahan-Bahan:

  • Biskut Hup Seng cap Ping Pong
  • Bawang merah
  • Telur
  • Ikan bilis
  • Sedikit minyak
  • Sedikit air suam
  • Secubit garam

Cara-cara:

1. Patah-patahkan biskut Hup Seng cap Ping Pong dan simbah dengan sedikit air suam untuk lembutkan biskut.

2. Tenggek kuali dan panaskan sedikit minyak.

3. Goreng ikan bilis sehingga garing kemudian campakkan bawang merah yang dimayang. Goreng sehingga bawang merah menjadi layu.

4. Masukkan telur. Gaul sampai nampak telur dah masak sekata. Kemudian masukkan biskut yang telah direndam tadi dan garam.

5. Kacau kemudian tutup api. Siap untuk dihidang!

biskut goreng

Biskut goreng ini merupakan snek kesukaan ramai yang paling mudah dan cepat dibuat. Orang lama mesti tahulah tentangnya.

Anda juga boleh gaulkannya bersama potongan cili jika sukakan pedas. Tambah dengan lada hitam pun sedap.

Kalau nak hidangan nampak kreatif hiaslah dengan sedikit daun bawang. Boleh jadikan biskut goreng ini sebagai idea snek yang menarik. Selamat mencuba!

Sumber: Safisha Salasiah M Said

Baca juga: Buat Sendiri Biskut Gery Cheese Di Rumah, Guna 4 Bahan Je!

The post Resipi Biskut Goreng, Orang Lama Je Yang Tahu Snek ‘Legend’ Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!