Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Roti Arab Simple Tanpa Bakar, Cara Ringkas Tapi Lembut Bukan Main!

https://ift.tt/clEuRj0

roti arab

Selalu pesan Roti Arab di kedai mamak atau restoran makanan Arab tapi tak ramai yang tahu sebenarnya ada cara mudah untuk buat di rumah tanpa bakar.

Roti merupakan makanan ruji buat orang Arab dan selain Roti Arab, terdapat juga roti puri yang enak dimakan.

Apa yang membezakan kedua-dua roti ini adalah pada teksturnya, iaitu roti puri lebih rangup, manakala Roti Arab sangat lembut.

Resipi menarik yang dikongsikan oleh Noor Ali di Facebook ini nampak gebu dan sangat menyelerakan, siap ada cara yang mudah dan ringkas untuk membuatnya tanpa bakar. Jom cuba!

Baca juga: Cara Buat Roti Canai Homemade, Lembut Dan Garing Bila Makan!

RESIPI ROTI ARAB

roti arab

Bahan-bahan:

  • 4 sudu besar gula
  • 1 cawan susu segar suam
  • 1 paket yis
  • 4 sudu besar minyak masak
  • 1 paket tepung gandum (cap ros 850gm)
  • 1 sudu besar bread softener
  • 2 sudu besar shortening
  • 2 sudu besar baking powder
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 cawan air
  • 1 sudu besar marjerin

Cara-cara:

1. Mula-mula bancuh semua bahan, kemudian tutup rapat dan biarkan yis kembang selama 10 minit.

2. Apabila yis sudah kembang, uli doh selama 20 minit, kemudian tutup doh dalam bekas kedap udara selama 40 minit.

3. Setelah doh sudah mengembang, keluarkan dan uli untuk buangkan angin.

4. Bahagikan doh kepada 16 bahagian, kemudian bulat-bulatkan doh dan canai.

5. Masak atas non-stick pan selama 3 hingga 5 minit dan tutup dengan penutup periuk atau kuali, kemudian balik-balikkan sehingga masak sekata.

6. Simpan dalam bekas kedap udara, tapi jangan terdedah pada kipas supaya elak menjadi kering. Siap untuk dinikmati!

roti arab

Roti Arab ini boleh dimakan dengan pelbagai cara seperti cicah bersama kari, sapu dengan kaya dan mentega atau apa saja yang sesuai dengan citarasa.

Kami yakin anda akan puas hati apabila mendapat hasilnya yang lembut dan gebu dengan resipi ini.

Selamat mencuba!

Sumber: Noor Ali

Baca juga: Resepi Karipap Sardin Guna Roti Gardenia, Kulit Dan Inti Cukup Rasa!

The post Roti Arab Simple Tanpa Bakar, Cara Ringkas Tapi Lembut Bukan Main! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!