Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Ayam Gunting, Nak Rangup & Sedap Kena Guna Tepung Ini!

https://ift.tt/C8cj6Ln

resipi ayam gunting

Resipi ayam gunting ini, kita akan gunakan dada ayam saiz besar yang dipotong nipis dan lebar. Ini adalah supaya ayam cepat masak dan memberikan tekstur yang lebih rangup ketika digoreng.

Untuk mendapatkan hasil yang benar-benar rangup, jangan sesekali mengabaikan penggunaan tepung ubi kayu. Jika menggunakan tepung lain, teksturnya mungkin akan lebih menyerupai ayam goreng biasa seperti KFC, bukannya ayam gunting.

Selain itu, jika anda suka ayam yang lebih pedas, selepas menggoreng, taburkan serbuk cili tambahan di atas ayam gunting.

Jom lihat perkongsian di bawah ini.

Baca lagi: Resipi Sup Sayur Telur Dengan Suun ‘Berlambak’, Nampak Sempoi Tapi Punyalah Sedap

RESIPI AYAM GUNTING

Bahan-Bahan Utama:

Bahan Perapan Ayam:

  • 1 keping dada ayam (potong nipis dan lebar)
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula
  • 1 sudu teh serbuk pati ayam
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 1 sudu teh serbuk kari daging

Cara Perap:

1. Gaul semua bahan perapan bersama ayam yang telah dipotong nipis dan lebar.

2. Biarkan ayam diperap sekurang-kurangnya 30 minit untuk menyerap semua rasa. Jika anda suka lebih pedas, tambahkan lebih banyak serbuk cili mengikut selera.

Bahan Kering untuk Salut:

  • Tepung ubi kayu (wajib untuk hasil yang rangup)
  • Sedikit garam
  • Serbuk lada putih
  • Air (untuk menjadikan tepung bergumpal)

Cara Penyediaan Tepung Kering:

1. Satukan tepung ubi kayu, garam, dan serbuk lada putih dalam mangkuk.

2. Renjiskan sedikit air ke dalam campuran tepung sambil menggaul. Jangan terlalu basah, cukup sekadar menjadikan tepung sedikit bergumpal.

3. Gaul atau tekan tepung yang bergumpal sehingga menjadi biji-biji kecil. Jangan biarkan tepung menjadi terlalu halus seperti serbuk roti. Pastikan sebahagian tepung masih berbentuk serbuk biasa, manakala separuh lagi berbentuk gumpalan kecil. Ini akan memberikan kesan rangup yang diinginkan pada ayam nanti.

Cara Menggoreng Ayam Gunting:

1.  Dalam kuali yang cukup untuk menenggelamkan ayam. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum mula menggoreng.

2. Celupkan ayam yang telah diperap tadi ke dalam campuran tepung ubi kayu. Pastikan setiap bahagian ayam disaluti dengan rata.

3. Goreng sehingga keemasan. Pastikan ayam digoreng dalam kuantiti yang sedikit pada satu masa supaya tepung tidak lembik dan mengekalkan kerangupan.

4. Angkat ayam setelah berwarna keemasan dan toskan minyak berlebihan.

Sumber: Syaidatul Fazreen

Baca lagi: Daun Pandan vs Daun Suji, Nampak Sama Tapi Sebenarnya Berbeza!

The post Resipi Ayam Gunting, Nak Rangup & Sedap Kena Guna Tepung Ini! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!