Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Rahsia Telur Dadar Tebal Dan Gebu Molek, Wajib Letak Bahan ‘Ini’ Semasa Buat!

https://ift.tt/V1mzBjH

telur dadar tebal

Kadangkala mood nak makan hidangan ringkas saja pada hari ini. Oleh itu, kami nak kongsikan rahsia untuk anda buat Telur Dadar tebal dan gebu yang semestinya sedap.

Telur Dadar merupakan salah satu jenis lauk ringkas yang sentiasa menjadi pilihan ramai terutamanya buat mereka yang sibuk bekerja dan ingin bawa bekal setelah keluar rumah.

Selain dijadikan sebagai lauk, Telur Dadar juga sering digunakan oleh tukang masak di kedai sebagai hiasan untuk nasi goreng, bihun goreng, mi sup dan sebagainya.

Sebelum ini sudah sering buat versi biasa, jadi kali ini kami nak ajak anda buat Telur Dadar tebal dan gebu seperti yang dikongsikan oleh Nor Farah Atika di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Telur Masak Tomato Tanpa Bawang, Resipi Pantas Ini Dapat Pikat Selera Keluarga!

RESIPI TELUR DADAR TEBAL

telur dadar tebal

Bahan-bahan:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, masukkan 1 sudu besar tepung jagung ke dalam mangkuk. Letak sekadar penuh saja.

2. Selepas itu, masukkan 1 sudu besar air dan sebatikan dengan tepung tadi sampai tak berketul.

3. Kemudian, pecahkan 2 biji telur dan letakkan 2 sudu besar sos ikan (rahsia telur dadar sedap). Jika tiada, boleh ganti dengan garam, serbuk perasa, ajinomoto atau mushroom seasoning sebab sedap juga.

4. Seterusnya, kacau kuat-kuat dengan menggunakan garfu sampai adunan naik berbuih lebih kurang selama seminit.

5. Pastikan minyak sudah betul-betul panas dan masukkan telur dengan cara angkat tinggi, kemudian tuang. Jika nak telur dadar gebu dan garing, kena letak minyak lebih sedikit.

6. Selepas bahagian bawah sudah garing, boleh terbalikkan telur dadarnya. Jika belum, tunggu sampai ia garing.

telur dadar tebal

7. Akhir sekali, tunggu bahagian sebelah bawah garing lagi. Terpulang nak letak bawang, daun sup atau cili. Angkat dan toskan. Siap untuk dihidang!

Oleh kerana caranya mudah dibuat, ramai yang suka makan Telur Dadar tebal ini bersama nasi panas. Apatah lagi jika letak kicap di atasnya, lebih bertambah selera.

Selamat mencuba!

Sumber: Nor Farah Atika

Baca juga: Telur Air Asam Terlajak Mudah Dan Sedap, Lauk Viral Ini Bikin Kecur Air Liur!

The post Rahsia Telur Dadar Tebal Dan Gebu Molek, Wajib Letak Bahan ‘Ini’ Semasa Buat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!