Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Kepak Ayam Madu Sedap Sampai Ke Tulang, Ratah Sampai Tak Berhenti!

https://ift.tt/V98DGXd

resipi kepak ayam madu

Buat anda yang suka makan hidangan sampingan sewaktu berbuka puasa, kami cadangkan anda buat resipi Kepak Ayam Madu ini. Makan panas-panas, memang sedap meratah.

Kepak Ayam Madu merupakan antara makanan popular di Malaysia dan sering laku keras di bazar Ramadan. Makan satu kepak ayam saja tak cukup, pasti nak tambah lagi.

Buat pengetahuan anda, Kepak Ayam Madu sebenarnya sangat mudah dibuat sendiri di rumah. Asalkan cukup bahannya, pasti dapat hasil menjadi nanti.

Nur Masri telah kongsikan resipi Kepak Ayam Madu di Facebook dengan hasilnya yang cukup menyelerakan. Jika dilihat, selera pun boleh tergoda dibuatnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Kepak Ayam Goreng Rangup Tanpa Telur, Sedapnya Lain Dari Yang Lain!

RESIPI KEPAK AYAM MADU

resipi kepak ayam madu

Bahan-bahan:

  • 15 ketul kepak ayam
  • 5 sudu besar madu
  • 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar sos bbq
  • Serbuk cili atau paprika
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • 2 sudu besar gula perang atau gula putih
  • 2 sudu minyak jagung atau butter cair
  • Serbuk perasa
  • Pewarna merah
  • Garam

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, campurkan semua bahan kecuali kepak ayam.

2. Selepas itu, gaulkan adunan pada kepak ayam sampai tersalut semuanya.

3. Kemudian, perap sekurang-kurangnya 2 hingga 3 jam (semalaman lagi sedap).

4. Akhir sekali, bakar dalam oven atau air fryer sampai masak. Siap untuk dihidang!

resipi kepak ayam madu

Resipi Kepak Ayam Madu ini bukan saja boleh diratah begitu saja, malah anda boleh jadikannya sebagai lauk untuk dimakan dengan nasi putih yang panas.

Apabila buat Kepak Ayam Madu ini di rumah, kami jamin keluarga anda terutamanya anak-anak pasti berebut nak makan kerana lazatnya tak terhingga.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Masri

Baca juga: Kepak Ayam Goreng Pedas Chinese Style, Rangup Dan Pedasnya Serasi!

The post Resipi Kepak Ayam Madu Sedap Sampai Ke Tulang, Ratah Sampai Tak Berhenti! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!