Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Nasi Lemak Pandan, Sambal Dan Ayam Goreng Berempah. Memang Sedap!

https://ift.tt/e9h2EDG

 

nasi lemak pandan

Tiba-tiba teringin pula nak makan Nasi Lemak Pandan hari ini. Lagi sedap bila terbayangkan makan bersama-sama sambal ikan bilis dengan ayam goreng berempah. Memang terbuka selera dibuatnya.

Untuk anda yang tercari-cari resipi nasi lemak pandan yang lengkap, bolehlah lihat resipi penuh ini. Nak buat untuk berniaga pun boleh. Memang sedap kejadiannya jika ikut betul-betul cara membuat set ini.

Baca juga: [VIDEO] Cara Bungkus Nasi Lemak Daun Pisang, Mudah Dan Kemas

Bukan apa, nasi lemak pandan ini memang unik dan sedap kerana bau pandannya yang harum semerbak membuatkan sesiapa sahaja akan tergoda untuk memakannya.

Jika buat di rumah, memang puas dapat makan berulang kali. Anak-anak pun tentu suka. Jom lihat cara-caranya di bawah.


RESIPI NASI LEMAK PANDAN, SAMBAL & AYAM GORENG BEREMPAH

nasi lemak pandan

Bahan untuk nasi lemak:

  • 2 1/2 cawan beras
  • 1 kotak santan -200ml
  • 4 helai daun pandan – blender, tapis ambil airnya.
  • Air secukupnya untuk menanak nasi
  • 3 ulas bawang kecil – dihiris
  • 2 ulas bawang putih – dihiris
  • 1 batang serai – dititik
  • 1 helai daun pandan – dikat
  • 1 inci halia diketuk
  • Sedikit pewarna hijau
  • Garam secukupnya

Cara buat nasi lemak:

1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak. Tumis bawang merah serta bawang putih, kemudian masukkan halia, serai serta simpulan daun pandan.

2. Masukkan santan, air daun pandan, garam serta beras. Tambah air secukupnya.

3. Pindahkan ke dalam rice cooker. Masak seperti nasi biasa.

4. Apabila nasi sudah masak, kacaukan dengan garfu supaya nasi tidak patah.

5. Setelah nasi masak bolehlah dihidang dengan lauk atau bahan sampingan. Bahan sampingan lain seperti sambal ikan bilis, ayam goreng berempah, ikan bilis goreng, telur rebus serta hirisan buah timun.

Bahan untuk sambal ikan bilis:

  • Ikan bilis
  • 2 cawan cili kering kisar
  • Sedikit belacan
  • Air asam jawa
  • 4 ulas bawang merah – dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih – dihiris halus
  • 2 biji bawang besar – dihiris bulat
  • Garam serta gula secukupnya

Cara buat sambal:

1. Panaskan kuali, tumis bawang merah serta bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar. Goreng sehingga cili garing.

2. Masukkan belacan serta air asam jawa. Biarkan mendidih.

3. Masukkan ikan bilis serta bawang besar. Kemudian masukkan pula garam serta gula.

4. Rasakan ia, jika dah ok barulah diangkat untuk dihidangkan.

Bahan untuk ayam goreng berempah:

  • 1/2 ekor ayam dipotong ikut suka
  • 2 inci halia*
  • 3 batang serai*
  • 2 biji bawang besar*
  • 1 senduk cili kering kisar
  • Garam
  • Gula
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Sedikit serbuk kari

Cara buat ayam goreng berempah:

1. Ayam dipotong serta dibersihkan.

2. Bahan yang bertanda* diblender hingga halus.

3. Masukkan kedalam bekas yang berisi ayam tadi, masukkan cili kisar, serbuk kunyit, serbuk kari serta garam dan gula. Gaul sebati ayam dan bahan.

4. Perapkan dahulu sebelum digoreng. Lebih lama perap lagi sedap.


Selamat mencuba.

Sumber: Zulkifli Mat

Baca juga: Mat Salleh Jual Nasi Lemak RM3 Ini Kongsi Petua Masak Sambal Sedap

The post Cara Buat Nasi Lemak Pandan, Sambal Dan Ayam Goreng Berempah. Memang Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!