Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Telur Masak Tomato Tanpa Bawang, Resipi Pantas Ini Dapat Pikat Selera Keluarga!

https://ift.tt/Upt86E5

telur masak tomato

Nak pikat selera keluarga untuk menyukai hidangan air tangan sendiri bukanlah mudah, tapi tak mustahil jika anda buat Telur Masak Tomato yang sangat lazat ini.

Telur Masak Tomato merupakan salah satu masakan Cina yang ringkas tapi sedap dengan menggunakan telur hancur dimasak bersama tomato.

Sekarang, hidangan ini telah menjadi kegemaran ramai sebagai lauk di rumah terutamanya kanak-kanak kerana ia dimasak tanpa menggunakan bawang.

Resipi Telur Masak Tomato telah dikongsikan oleh Zurina Zulkefli di Facebook yang hasilnya kelihatan sungguh menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Telur Air Asam Terlajak Mudah Dan Sedap, Lauk Viral Ini Bikin Kecur Air Liur!

RESIPI TELUR MASAK TOMATO

telur masak tomato

Bahan-bahan:

  • 2 biji telur ayam (kocak)
  • 2 biji tomato (potong)
  • Sedikit serbuk lada sulah (sekiranya ada)
  • 2 batang daun bawang (hiris)
  • Sedikit air
  • 2 sudu sos pencicah Thai (boleh juga guna sos cili atau sos tomato, guna salah satu antara tiga sos tersebut)
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak masak

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, kocakkan telur sehingga hancur kekuningan dan tambahkan sedikit serbuk lada sulah.

telur masak tomato

2. Selepas itu, panaskan minyak masak dan tumis hirisan daun bawang.

3. Masukkan potongan tomato dan sedikit air, kemudian masak sehingga tomato menjadi lembik.

4. Seterusnya, masukkan 2 sudu sos pencicah Thai dan taburkan sedikit garam.

5. Gaul sehingga sebati dan tomato akan menjadi semakin lembik, kemudian ketepikan tomato di sisi kuali.

6. Di bahagian ruang kosong itu, tuangkan sedikit minyak masak dan masukkan telur, kemudian biarkan seketika sehingga telur masak.

7. Setelah itu, kacau telur secara perlahan, tapi pastikan jangan terlalu hancur.

8. Apabila telur sudah agak masak, bolehlah gaulkan semuanya sehingga sebati.

9. Akhir sekali, taburkan hirisan daun bawang. Siap untuk dihidang!

Telur Masak Tomato adalah antara resipi lauk yang paling pantas dan mudah dibuat. Jika kekeringan idea untuk menyediakan lauk apa di rumah, bolehlah buat hidangan ini saja.

Selamat mencuba!

Sumber: Zurina Zulkefli

Baca juga: Resepi Telur Puyuh Berempah, Terlajak Sedap Sampai Mak Mentua Pun Puji

The post Telur Masak Tomato Tanpa Bawang, Resipi Pantas Ini Dapat Pikat Selera Keluarga! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!