Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Kek Pisang Coklat Kayangan, Tak Perlu Guna Telur & Minyak Pun!

https://ift.tt/EJfd3Mu

resipi kek pisang coklat

Jika anda sedang tercari-cari resipi kek pisang coklat yang tidak menggunakan telur serta minyak tetapi rasa masih onz, resipi inilah jawapannya!

Resipi ini menggunakan pisang berangan, coklat, dan bahan-bahan mudah yang lain untuk menghasilkan kek yang lembut dan moist. Tambahan pula, resipi ini bebas telur dan minyak, menjadikannya pilihan yang lebih sihat.

Jom kita tengok resipi lengkap di bawah.

Baca lagi: Cara Buat Fish & Chips, Wajib Makan Bersama ‘Ini’ Untuk Elak Muak!

RESIPI KEK PISANG COKLAT KAYANGAN

Bahan-bahan:

  • 4 biji pisang berangan (lenyekkan)
  • 1/2 cawan susu full cream/fresh
  • 1/2 sudu besar cuka (untuk buat buttermilk)
  • 120g gula perang
  • 115g mentega (cairkan)
  • 160g tepung naik sendiri *
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat *
  • 25g serbuk koko *
  • 1/2 sudu kecil garam * (* ayak bersama)

Bahan Hiasan:

  • Walnut, badam, atau kekacang pilihan
  • Coklat cip atau coklat chunk

Cara-cara:

1. Campurkan susu dengan cuka, biarkan selama 10 minit untuk membentuk buttermilk.

2. Dalam mangkuk besar, satukan buttermilk dan gula perang. Kacau hingga sebati dengan menggunakan whisk.

3. Masukkan mentega cair dan kacau lagi hingga sebati.

4. Ayak bersama tepung naik sendiri, soda bikarbonat, serbuk koko, dan garam.

5. Masukkan bahan kering ini ke dalam adunan buttermilk dan kacau sehingga sebati.

6. Tambahkan pisang yang telah dilenyek ke dalam adunan dan gaul rata.

7. Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 7 inci atau loyang loaf yang sesuai.

8. Jika suka, masukkan segenggam coklat cip dan kekacang ke dalam adunan.

9. Taburkan coklat cip, coklat chunk, dan kekacang di atas permukaan adunan kek untuk menambah tekstur dan rasa.

10. Panaskan oven pada suhu 150°C selama 10-15 minit terlebih dahulu.

11. Bakar kek selama 45 minit atau sehingga masak. Uji dengan mencucuk lidi, jika keluar bersih, kek telah masak.

resipi kek pisang coklat

Nota Tambahan:

  • Untuk rasa yang lebih mewah, gunakan coklat berkualiti tinggi seperti Callebaut dan mentega tulen.

Sumber: Suzanah Zakaria 

Baca lagi: Cara Buat Sup Cendawan Pekat, Lazat & Rasa Berlemak, Hirup Sampai Licin!

The post Resipi Kek Pisang Coklat Kayangan, Tak Perlu Guna Telur & Minyak Pun! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!