Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cucur Badak Inti Padat, Memang Lembut Dan Gebu Kejadiannya

https://ift.tt/KghIRV8

cucur badak inti padat

Resipi cucur badak inti padat ini adalah sejenis kuih tradisional yang amat popular di kalangan masyarakat Melayu. Kuih ini menggunakan ubi keledek sebagai bahan utamanya dan diisi dengan inti kelapa yang dimasak dengan sedikit rasa pedas seperti kerisik.

Sangat sesuai dijadikan sebagai hidangan sarapan pagi atau minum petang. Untuk menyediakan kuih ini, pastikan anda menggunakan ubi keledek yang berwarna oren atau ungu kerana ubi tersebut mempunyai rasa yang manis walaupun hanya direbus.

Baca juga: Tip Buat Kuih Ketayap Lebih SEDAP, Rongga-Rongga Kuih Itu Yang Main Peranan

Pada bulan Ramadan, kuih ini sering menjadi pilihan sebagai hidangan berbuka puasa. Biasanya, ia boleh didapati di gerai-gerai yang menjual sarapan pagi dan minum petang, serta di pasar malam dan gerai tepi jalan.

Untuk memastikan kelazatan cucur badak kekal lembut dan gebu, pastikan anda menggunakan kelapa segar sebagai inti kuih. Tanpa membuang masa, mari ikuti perkongsian resipi dari Cik Puan Zaleha Kakleha melalui laman Facebooknya.

RESIPI CUCUR BADAK INTI PADAT

cucur badak inti padat

Bahan kulit:

Bahan inti:

Cara-cara penyediaan:

Kulit:

  • Rebus keledek dengan sedikit garam.
  • Lenyek dan campurkan dengan 2 cawan tepung sehingga menjadi doh.

Inti:

  • Rebus dulu cili kering, serai, udang kering, jintan manis. Kemudian, blend hancur semua bahan.
  • Tumis bahan blend sampai naik bau.
  • Masukkan kelapa, gula dan garam. Masak sampai kering inti tapi jangan kering sangat nanti tak sedap.

Cara masukkan inti dalam kulit cucur badak:

  • Adunan keledek tadi dijadikan bulat, canaikan dan masukkan inti. Leperkan dan buat sampai adunan habis.
  • Kemudian goreng. Siap goreng dan boleh dimakan.

cucur badak inti padat

Kuih ini amat sedap apabila dimakan dalam keadaan panas. Selamat mencuba.

Sumber: Facebook Zaleha Kakleha

Baca juga: Kuih Labu Cina (Nan Gua Bing) Cara SIMPLE, Antara Kuih Tradisional Cina Yang Popular

The post Cucur Badak Inti Padat, Memang Lembut Dan Gebu Kejadiannya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!