Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cucur Badak Inti Padat, Memang Lembut Dan Gebu Kejadiannya

https://ift.tt/KghIRV8

cucur badak inti padat

Resipi cucur badak inti padat ini adalah sejenis kuih tradisional yang amat popular di kalangan masyarakat Melayu. Kuih ini menggunakan ubi keledek sebagai bahan utamanya dan diisi dengan inti kelapa yang dimasak dengan sedikit rasa pedas seperti kerisik.

Sangat sesuai dijadikan sebagai hidangan sarapan pagi atau minum petang. Untuk menyediakan kuih ini, pastikan anda menggunakan ubi keledek yang berwarna oren atau ungu kerana ubi tersebut mempunyai rasa yang manis walaupun hanya direbus.

Baca juga: Tip Buat Kuih Ketayap Lebih SEDAP, Rongga-Rongga Kuih Itu Yang Main Peranan

Pada bulan Ramadan, kuih ini sering menjadi pilihan sebagai hidangan berbuka puasa. Biasanya, ia boleh didapati di gerai-gerai yang menjual sarapan pagi dan minum petang, serta di pasar malam dan gerai tepi jalan.

Untuk memastikan kelazatan cucur badak kekal lembut dan gebu, pastikan anda menggunakan kelapa segar sebagai inti kuih. Tanpa membuang masa, mari ikuti perkongsian resipi dari Cik Puan Zaleha Kakleha melalui laman Facebooknya.

RESIPI CUCUR BADAK INTI PADAT

cucur badak inti padat

Bahan kulit:

Bahan inti:

Cara-cara penyediaan:

Kulit:

  • Rebus keledek dengan sedikit garam.
  • Lenyek dan campurkan dengan 2 cawan tepung sehingga menjadi doh.

Inti:

  • Rebus dulu cili kering, serai, udang kering, jintan manis. Kemudian, blend hancur semua bahan.
  • Tumis bahan blend sampai naik bau.
  • Masukkan kelapa, gula dan garam. Masak sampai kering inti tapi jangan kering sangat nanti tak sedap.

Cara masukkan inti dalam kulit cucur badak:

  • Adunan keledek tadi dijadikan bulat, canaikan dan masukkan inti. Leperkan dan buat sampai adunan habis.
  • Kemudian goreng. Siap goreng dan boleh dimakan.

cucur badak inti padat

Kuih ini amat sedap apabila dimakan dalam keadaan panas. Selamat mencuba.

Sumber: Facebook Zaleha Kakleha

Baca juga: Kuih Labu Cina (Nan Gua Bing) Cara SIMPLE, Antara Kuih Tradisional Cina Yang Popular

The post Cucur Badak Inti Padat, Memang Lembut Dan Gebu Kejadiannya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!