Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cheesy Chicken Garlic Wrap, Paling Senang Nak Buat Tiap Pagi!

https://ift.tt/aRhDM5y

cheesy chicken garlic wrap

Pagi ini sekiranya anda inginkan sarapan pagi yang mengambil masa kurang 20 minit untuk membuat, cubalah resipi cheesy chicken garlic wrap ini.

Bukan setakat sedap, menu ini juga cukup dengan protein dari ayam memang akan lengkapkan hari anda. Tambahan pula dengan lemak kenyal keju seperti mozzarella, siapa je yang tak suka?

Jom tengok resipi mudah dan menyelerakan ini!

Baca lagi: Resepi Kek Marble Simple Paling Bajet, Gebu Gebas Walau Dengan 5 Bahan Saja!

RESIPI CHEESY CHICKEN GARLIC WRAP

Bahan-Bahan:

  • 2 dada ayam, dipotong dadu
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 2 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 1/2 sudu teh serbuk bawang putih
  • 1/2 sudu teh serbuk bawang
  • Garam dan lada hitam secukup rasa
  • 1/2 cawan keju cheddar parut
  • 1/2 cawan keju mozzarella parut
  • 1/4 cawan krim masam (sour cream)
  • 1/4 cawan mayonis
  • 2 sudu besar daun parsley segar, dicincang halus
  • 4 keping tortilla gandum besar

Cara Penyediaan:

1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali dengan api sederhana. Masukkan ayam yang telah dipotong bersama serbuk bawang putih, serbuk bawang, garam, dan lada hitam.

2. Tumis ayam hingga masak sepenuhnya dan berwarna keemasan, lebih kurang 6-8 minit.

3. Dalam mangkuk kecil, campurkan krim masam, mayonis, bawang putih cincang, dan daun parsley. Gaul rata dan ketepikan.

4. Letakkan tortilla dan bahagikan ayam yang telah dimasak kepada empat bahagian.

5. Taburkan keju cheddar dan mozzarella di atas ayam, dan tuangkan sos bawang putih mengikut cita rasa.

6. Lipat kedua-dua sisi tortilla dan gulung dengan kemas. Panaskan kuali bersih pada api sederhana dan panggang wrap selama 2-3 minit pada setiap sisi sehingga keemasan dan rangup, serta keju di dalamnya cair sepenuhnya.

7. Potong balutan kepada dua dan hidangkan hangat.

Selamat menjamu selera!

Sumber: Joy’s Channel

The post Cheesy Chicken Garlic Wrap, Paling Senang Nak Buat Tiap Pagi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!