Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Piala Emas Untuk Nasi Ulam Bunga Telang, Tukang Masak Malaysia Harumkan Nama Negara di Jepun

https://ift.tt/HOA4j3a

chef safura tawil

Baru-baru ini, Malaysia mendapat khabar gembira tentang kemenangan seorang tukang masak iaitu Chef Safura Tawil dalam satu pertandingan masakan di Jepun.

Paling membanggakan, beliau tak lupa untuk bergambar bersama bendera Jalur Gemilang dengan piala emas yang dimenanginya dan ini yang kita panggil sebagai semangat anak Malaysia.

Baca juga: Netizen Malaysia Mengamuk, Juara Masterchef Indonesia Komen Nasi Kandar Rasa Berpasir

CHEF SAFURA TAWIL DARI MALAYSIA, RANGKUL JUARA DALAM WORLD KING OF CHEFS SUMMIT 2024 DI JEPUN

chef safura tawil

Tukang masak dari Malaysia, Chef Safura Tawil menjuarai salah satu kategori dalam World King Of Chefs Summit 2024 di Jepun menerusi hidangannya, Nasi Ulam Bunga Telang.

Paling mengagumkan, ini merupakan kali ketiga beliau memenangi pertandingan memasak di luar negara selepas Kanada pada 2016 dan Ireland pada 2020.

Bukan mudah untuk bersaing dengan tukang masak dari serata dunia, namun tukang masak Malaysia ini telah mengharumkan nama negara dengan suatu juadah menarik.

HIDANGAN NASI ULAM BUNGA TELANG MENJADI TARIKAN BARISAN PANEL JURI DI JEPUN

chef safura tawil

Kredit: Instagram safuratawil_

Sewaktu pertandingan masakan di Jepun ini, beliau telah menghidangkan Nasi Ulam Bunga Telang yang sedia maklum telah menjadi identiti negara yang dekat dengan hati rakyat Malaysia.

Dengan tema ‘Makanan Sihat Berasaskan Tumbuhan’, Nasi Ulam Bunga Telang mendapat perhatian juri dan sekaligus menjadi hidangan juara dalam kategori Sustainability Award.

“Alhamdulillah terima kasih kepada Allah atas berkat menjadi pemenang untuk Sustainability Award Nasi Ulam Bunga Telang/Butterfly Pea Herb Rice di World King Of Chefs Summit Japan 2024.

Kesyukuran dan terima kasih kepada Duta Besar Malaysia Tokyo, Dato ‘Shahril Effendi Abd Ghany dan isteri Datin Suriyah Abdullah atas sokongan anda yang tidak berkesudahan. Sangat dihargai!”

-Chef Safura Tawil-

Semoga perjalanan Chef Safura Tawil dalam dunia masakan akan terus berkembang dan kami dari MyResipi mengucapkan setinggi-tinggi tahniah atas kejayaan yang dikecapi.

Malaysia Boleh!

Sumber: safura_tawil

Baca juga: Wanita Terkejut Beli Kuih Ada Tanah, Netizen Syak Gerai Tepi Jalan Ini Kena Sihir

The post Piala Emas Untuk Nasi Ulam Bunga Telang, Tukang Masak Malaysia Harumkan Nama Negara di Jepun appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!