Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Nak Masak Telur Ikan Mayong Tapi Takut Hanyir? Cuba Petua Ini!

https://ift.tt/tdlH4UN

telur ikan

Hidangan telur ikan mayong merupakan salah satu masakan yang digemari ramai. Sayangnya, ia agak jarang dijual di kedai makan atau restoran.

Jika masak sendiri di rumah, telur ikan mayong ini akan berbau hanyir. Salah satu faktor mungkin kerana tidak dibersihkan dengan betul.

Tapi jangan risau, ada cara mudah untuk hilangkan bau hanyir itu. Ikut saja petua ini, dijamin sedap dan tak hanyir lagi!

Berikut merupakan perkongsian penuh yang dikongsikan oleh Puan Faridah Jaafar di bawah.

Baca juga: Resipi Ikan Siakap Stim Limau, Rasa Tetap ‘Umph’ Walaupun Bahan Ringkas!

CARA HILANGKAN BAU HANYIR TELUR IKAN MAYONG

telur ikan

1. Rendam dengan air asam jawa

Rendam telur ikan dalam air asam jawa selama lebih kurang 1 jam. Kemudian, basuh sehingga bersih selepas direndam. Sarungnya digunting supaya hilang hanyir pada bahagian dalamnya.

2. Rebus dengan asam keping dan halia

Selepas itu, rebus sekejap dalam air yang telah diletakkan asam keping dan halia. Untuk menghilangkan hanyir dan supaya kuah tidak keruh, telur direbus secara berasingan.

Ada yang suka telur yang terlalu cair dan terlalu keras, rebus mengikut cita rasa masing-masing. Kemudian, bolehlah masukkan telur ke dalam kuah masakan yang disukai. Siap!

Sumber: Faridah Jaafar

Baca juga: Ikan Cencaru Sumbat Tanpa Kelapa, Rupanya Lagi Sedap & Ramai Suka!

The post Nak Masak Telur Ikan Mayong Tapi Takut Hanyir? Cuba Petua Ini! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!