Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Mongolian Beef Yang Sedap Menjilat Jari, Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam!

https://ift.tt/boLhxja

resepi mongolian beef

Kalau dah bosan asyik masak daging kicap, jom kita cuba Resepi Mongolian Beef ini pula.

Masakan hasil perkongsian oleh Encik JD ini sesuai untuk anak-anak kerana ia sudah diolah mengikut cita rasa mereka.

Masakan ini juga tidak berbau daging sama sekali. Malah, ianya rangup di luar dan lembut di dalam.

Nak cuba masak? Ikut saja resipi lengkap di bawah. Sekali cuba pasti akan teringat-ingat!

Baca juga: Resipi Pesamah Daging ‘Famous’ Di Utara, Sedap Tapi Jarang Jumpa!

RESEPI MONGOLIAN BEEF YANG SEDAP MENJILAT JARI

Bahan-bahan:

  • 500gm daging – dihiris nipis lawan urat dan toskan biar kering
  • 3-4 sudu besar tepung jagung
  • 3 ulas bawang putih – dihiris nipis
  • 1 inci halia dihiris nipis
  • 3 sudu sos tiram
  • 1 sudu kicap
  • 3 sudu minyak bijan/minyak masak – untuk menumis
  • 1 sudu besar gula
  • Sedikit brokoli – jika mahu
  • Sedikit daung bawang – jika mahu

Cara-cara:

1. Hiris nipis daging secara lawan urat. Basuh bersih dan toskan biar kering.

2. Kemudian, gaulkan daging dengan tepung jagung sehingga semuanya sebati dan perapkan seketika selama 15 hingga 20 minit.

3. Kegunaan tepung jagung adalah untuk melembutkan dan merangupkan daging. Ini adalah teknik masakan cina yang dipanggil “Velveting” bagi melembutkan, rangup dan bemberi kesan glossy effect pada daging.

4. Seterusnya panaskan minyak dengan api yang kuat dan goreng daging tadi. Jangan goreng terlalu lama, dalam 3 minit saja supaya daging garing dan rangup di luar tapi lembut di dalam. Angkat daging dan ketepikan.

5. Buang minyak sisa goreng daging tadi, masukkan minyak bijan dan tumis bawang putih serta halia sehingga naik bau. 

6. Kemudian masukkan sos tiram, kicap, gula dan tambah 3 sudu air. Kacau semua bahan sehingga kuah memekat.

7. Bila kuah dah pekat, terus masukkan daging yang sudah digorng tadi. Masukkan juga brokoli, daun bawang atau hirisan bawang besar. Kacau sebati dan terus tutup api.

8. Hidangkan dengan taburan bijan jika suka. Boleh tambahkan chilli flakes atau potongan cili padi semasa sedang menumis bawang dan halia untuk rasa yang lebih pedas. Selamat mencuba!

resepi mongolian beef

Kredit resipi dan gambar: Encik JD

Baca juga: Nikmatnya Dapat Pekena Daging Rebus Air Asam, Confirm Tambah Nasi Berpinggan!

The post Resipi Mongolian Beef Yang Sedap Menjilat Jari, Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!