Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Kepak Ayam Goreng, Nampak ‘Simple’ Tapi Mesti Jadi Rebutan Ramai!

https://ift.tt/g1n8rja

resipi kepak ayam goreng

Hari ini kami kongsikan resipi kepak ayam goreng yang sangat mudah tetapi rasanya terlalu sedap dan pasti menjadi rebutan ramai.

Kepak ayam ini istimewa kerana perapan rempahnya yang betul-betul meresap hingga ke tulang, menjadikannya sangat lazat dan sempurna.

Di dalam resipi ini sekiranya anda suka ayam yang lebih pedas, boleh tambah lagi serbuk cili dengan perapan.

Baca lagi: Cara Buat Doh Pizza Tanpa Uli, Tetap Rangup Dan Lembut Hasilnya!

RESIPI KEPAK AYAM GORENG

Bahan-Bahan:

  • 1kg kepak ayam
  • 1½ sudu besar serbuk cili (boleh tambah jika mahu lebih pedas)
  • 1 sudu kecil All Purpose Seasoning (serbuk perasa serba guna)
  • 1½ sudu kecil serbuk kunyit
  • 1½ sudu besar serbuk kari ikan (untuk rasa kari yang unik)
  • ½ sudu kecil serbuk lada hitam
  • 2 sudu kecil serbuk perasa (boleh gunakan serbuk pati ayam atau secukup rasa)
  • 2 tangkai daun kari (untuk menambah aroma wangi)
  • ½ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
  • Minyak masak (untuk menggoreng)

Cara Penyediaan:

1.  Cuci kepak ayam dengan bersih dan toskan hingga kering.

2. Dalam mangkuk besar, campurkan semua bahan: serbuk cili, All Purpose Seasoning, serbuk kunyit, serbuk kari ikan, serbuk lada hitam, serbuk perasa, garam, bawang putih yang ditumbuk halus, dan daun kari.

3. Gaulkan kepak ayam bersama perapan ini sehingga semua bahagian ayam dilitupi rempah dengan rata.

4. Perapkan ayam sekurang-kurangnya 30 minit. (Jika ada masa lebih, perapkan semalaman di dalam peti sejuk untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap dan meresap hingga ke tulang.) Ini juga akan menjadikan ayam lebih lembut dan sedap apabila digoreng.

5. Panaskan minyak yang mencukupi dalam kuali. Pastikan minyak benar-benar panas sebelum memasukkan ayam supaya kulit ayam menjadi rangup. Goreng kepak ayam dalam minyak panas dengan api sederhana sehingga keemasan dan masak sepenuhnya.

6. Setelah ayam goreng keemasan dan rangup, angkat dan toskan minyak berlebihan. Taburkan daun kari goreng di atas ayam sebagai hiasan dan untuk tambahan rasa wangi.

resipi kepak ayam goreng

Selamat mencuba!

Sumber: Nurul Ateekah

Baca lagi: Resipi Lontong Goreng Kegemaran Ramai, Makan Sekali Confirm Teringat-Ingat

The post Resipi Kepak Ayam Goreng, Nampak ‘Simple’ Tapi Mesti Jadi Rebutan Ramai! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!