Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Petua Masak Pulut Manis Yang Lembut & Tak Berkerak, Kena KUKUS Ikut Cara Ini

https://ift.tt/Zw3UahL

pulut manis

Pulut manis atau juga dikenali dengan pulut pagi ini merupakan salah satu manisan tradisional orang dulu-dulu. Di sesetengah tempat terutamanya negeri Pantai Timur, manisan ini biasanya dimakan waktu sarapan pagi.

Tetapi ramai yang ‘serik’ memasak pulut kerana biasanya akan melekat pada periuk dan meninggalkan kerak. Bukan saja susah untuk mencuci kerak tersebut, malah sangat rugi kerana banyak pulut yang terbuang.

Oleh itu, apa kata jom ikuti resipi dan petua perkongsian oleh Mas Cotek yang dijamin dapat mengelakkan masalah-masalah tersebut.

Baca juga: Resipi Tauhu Goreng Crispy Cicah Sambal Kicap, Ini Petua Elak Melekat & Hancur

RESIPI PULUT MANIS @ PULUT PAGI

pulut manis

Bahan-bahan:

  • 1/2 kg beras pulut – direndam semalaman
  • 1 cawan air
  • 2 – 3 keping gula kerek / manisan
  • 3 sudu makan gula pasir
  • 2 helai daun pandan – disimpul
  • Kelapa parut – digaul dengan sedikit garam

Cara-cara:

1. Satukan air, gula kerek, gula pasir dan daun pandan. Masak hingga gula larut.

2. Sejukkan air gula kemudian tapis. Ketepikan seketika.

3. Kukus beras pulut hingga masak. Anggaran masa lebih kurang 25 minit.

4. Angkat pulut dan arun dengan air gula tadi hingga rata. Kukus lagi selama 10 minit.

5. Angkat pulut dan hidangkan bersama kelapa parut.

pulut manis

Kredit resipi dan gambsr: Mas Cotek

Baca juga: Petua Buat Kuih Pau Yang Gebu & Tak Berkedut, Lembut Macam Bantal!

The post Petua Masak Pulut Manis Yang Lembut & Tak Berkerak, Kena KUKUS Ikut Cara Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!