Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Ayam Masak Kuzi, Cara Orang Lama Yang Buat Selera Tergoda

https://ift.tt/3wotXS9

resipi ayam masak kuzi

Resipi ayam masak kuzi adalah juadah tradisional yang kaya dengan rempah ratus dan tidak asing lagi dalam masakan Melayu. Menu ini sangat mudah untuk disediakan dan pasti disukai oleh semua ahli keluarga.

Rasanya yang lemak berkrim, digabungkan dengan rempah-rempah yang wangi menjadikan ia hidangan yang sempurna untuk makan tengah hari atau makan malam bersama keluarga.

Berikut adalah resipi ayam masak kuzi yang mudah diikuti dengan bahan-bahan yang mudah didapati.

Baca lagi: Cara Buat Kulit Karipap Berjerawat Yang ‘Perfect’, Dah Sejuk Pun Tetap Rangup

RESIPI AYAM MASAK KUZI

Bahan-Bahan:

  • 1½ ekor ayam (dipotong kecil, gaul dengan garam dan kunyit, kemudian goreng separuh masak)
  • 20 biji bawang kecil (dimayang halus, bahagikan dua, satu untuk bawang goreng, satu lagi untuk menumis)
  • 1 genggam kismis hitam (direndam)
  • 1 genggam kacang gajus (disangai)
  • 1 genggam daun pudina
  • 1 genggam daun ketumbar (termasuk akar)
  • 4-5 biji cili hijau
  • 5 biji cili padi merah
  • 7-8 biji cili padi hijau
  • 2-3 batang serai (diketuk)
  • 1 simpul daun pandan (disimpul)
  • Susu cair secukupnya
  • 3-4 sudu besar susu pekat
  • 2-3 labu bawang besar
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 sudu besar serbuk jintan manis
  • 2 sudu besar serbuk jintan putih
  • 2 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
  • 3-4 sudu besar cili blend (mengikut tahap kepedasan yang diinginkan)

Cara Penyediaan:

1. Gaulkan ayam yang telah dipotong dengan garam dan kunyit. Kemudian, goreng ayam separuh masak hingga sedikit kekuningan. Ketepikan.

2. Dalam minyak yang sama, tambahkan 2 sudu besar minyak sapi. Tumis 4 sekawan (serai dan daun pandan) bersama bawang merah yang dimayang halus sehingga wangi dan sedikit kekuningan.

3. Masukkan bahan-bahan blend seperti bawang besar, bawang putih, halia, dan rempah yang telah diblender (jintan manis, jintan putih, ketumbar, lada hitam) ke dalam tumisan. Masak hingga rempah pecah minyak dan hilang bau mentahnya.

4. Setelah tumisan rempah masak dengan baik, masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak ke dalam kuali. Kemudian, tambahkan kismis yang telah direndam, sedikit lada hitam, garam, gula, dan kiub pati ayam untuk menambah rasa.

5. Masukkan juga daun yang telah diblender, seperti daun ketumbar dan daun pudina, dan biarkan ia masak bersama selama lebih kurang 10-15 minit.

6. Setelah ayam dan rempah masak sempurna, masukkan susu cair dan susu pekat untuk memberikan rasa lemak dan creamy pada kuzi. Biarkan ia mendidih seketika.

7. Sebelum diangkat, taburkan bawang goreng, cabai hijau, kacang gajus yang telah disangai, dan daun ketumbar sebagai hiasan.

8. Ayam masak kuzi siap untuk dihidangkan!

Nikmati hidangan ini dengan nasi putih panas atau nasi dagang. Selamat mencuba!

Sumber: Cik Puan Jue

Baca lagi: Cara Buat Sizzling Yee Mee Mudah Di Rumah Tanpa ‘Hot Plate’, Gerenti Sedap!

The post Resipi Ayam Masak Kuzi, Cara Orang Lama Yang Buat Selera Tergoda appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!