Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Sambal Ayam Sedap Menjilat Jari, Warna Pun Cantik & Merah Elok!

https://ift.tt/jS5cagG

ayam sambal

Siapa je yang tak suka ayam sambal kan? Hidangan ini memang jadi kegemaran ramai, daripada budak kecil sampai orang dewasa. Rasa pedas, manis dan masam sambal dengan ayam goreng memang buat kita bertambah-tambah nasi.

Tapi, ramai yang rasa macam susah nak masak sambal ayam yang sedap macam kdeat kedai. Ada yang rasa sambal tak cukup ‘kick’, ayam pula liat atau rasa macam ada saja yang kurang. Jangan risau! Resipi yang kami nak kongsikan ini memang mudah dan confirm jadi.

Dengan bahan-bahan yang mudah dan langkah demi langkah yang ringkas, sesiapa pun boleh cuba masak. Selepas ini, kalian boleh hidang ayam masak merah yang sedap untuk keluarga tersayang. Jom cuba!

Baca juga: Resipi Sambal Kicap Mentah Yang Padu, Sampai Ketagih Nak Cicah Hari-Hari!

RESEPI SAMBAL AYAM

ayam sambal

Bahan-bahan:

  • Ayam (dipotong dan digoreng separuh masak)
  • Bawang merah (secukupnya)
  • Bawang putih (secukupnya)
  • Cili kering (untuk warna sambal yang cantik, gunakan cili kering yang cantik)
  • Sos cili (secukupnya)
  • Sos tomato (secukupnya)
  • Air asam jawa (sedikit)
  • Garam (secukup rasa)
  • Gula pasir (secukup rasa)
  • Serbuk perasa (secukup rasa)
  • Bawang besar (dihiris, secukupnya)
  • Minyak masak (untuk menumis)

Cara memasak:

  1. Tumbuk atau kisar halus bawang merah, bawang putih dan cili kering.
  2. Panaskan minyak masak, tumis bahan yang telah ditumbuk/dikisar hingga pecah minyak dan naik bau.
  3. Masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau rata.
  4.  Masukkan sedikit air asam jawa. Kacau rata.
  5. Masukkan garam, gula pasir dan serbuk perasa secukupnya. Kacau rata dan sesuaikan rasa mengikut citarasa anda.
  6. Masukkan ayam yang telah digoreng. Gaul rata dan biarkan seketika sehingga sambal meresap ke dalam ayam.
  7. Masukkan bawang besar yang telah dihiris. Kacau rata.
  8.  Angkat dan hidangkan bersama nasi putih panas.

Kredit resipi dan gambar: Zyda Arshad

Baca juga: Resipi Ikan Siakap Sambal Berlado, Masak Macam Ini Memang Terlajak Sedap!

The post Resipi Sambal Ayam Sedap Menjilat Jari, Warna Pun Cantik & Merah Elok! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!