Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Kuih Kaswi Gedik Guna Tepung Beras, Resipi Ini Dapat Hasil Lembut & Kenyal Elok!

https://ift.tt/GU19K7Q

resipi kuih kaswi

Buat anda yang sukakan kuih tradisional Melayu, mesti pernah rasa Kuih Kaswi. Jika nak hasil lembut bergedik dan kenyal elok, resipi Kuih Kaswi inilah yang anda kena cuba.

Kuih Kaswi (juga dikenali sebagai kuih kosui) ialah sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada campuran tepung beras, tepung ubi, gula merah atau gula Melaka dan air kapur makan.

Dengan menggunakan resipi Kuih Kaswi yang dikongsikan oleh Zaimah Zakaria di Facebook, anda akan dapat hasil yang lembut dan bergedik apabila dipotong. Jom kita cuba!

Baca juga: Kaswi Pandan Versi Mudah, Guna Resipi Ini Dapat Hasil Lembut Bergedik

RESIPI KUIH KASWI

resipi kuih kaswi

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung beras
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air*
  • 2 cawan gula merah*
  • ½ sudu kecil garam
  • 2 sudu besar air kapur (jangan terlalu jernih, ambil pekat sikit)
  • 3 helai daun pandan

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, masak gula merah dalam 2 cawan air tadi dan masukkan daun pandan (saya guna gula merah cap bintang, tak perlu tapis lagi dan tak banyak bendasing).

2. Selepas itu, biarkan air gula merah sejuk terlebih dahulu.

3. Kemudina, campurkan dengan bahan-bahan yang lain dan kacau sampai sebati.

4. Seterusnya, sapu minyak sedikit dalam loyang dan panaskan pengukus terlebih dahulu.

5. Apabila sudah mendidih, baru masukkan loyang dan kukus kuih selama 45 minit.

6. Setelah sejuk, baru potong dan gaul dengan kelapa yang dicampur dengan secubit garam. Siap untuk dinikmati!

Resipi Kuih Kaswi ini akan dapat hasil lembut, kenyal dan sedikit licin serta mempunyai rasa manis dan lemak hasil gabungan gula dan kelapa parut. Makan sepotong pun, rasa tak cukup.

Selamat mencuba!

Sumber: Zaimah Zakaria

Baca juga: Kaswi Gula Merah Versi Tahan Lama, Kena Buat Cara ‘Ini’ Baru Menjadi!

The post Kuih Kaswi Gedik Guna Tepung Beras, Resipi Ini Dapat Hasil Lembut & Kenyal Elok! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan