Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Ayam Goreng Rempah Kari, Gaul Dengan Nasi Panas-Panas Memang Best!

https://ift.tt/L7RZN2v

ayam goreng rempah kari

Bagi penggemar ayam goreng, mari cuba versi lain iaitu resipi Ayam Goreng Rempah Kari. Memang terangkat selera dibuatnya!

Baca juga: Rahsia Ayam Goreng SEDAP Sampai Ke Tulang, Lelaki Kongsi Tip

Aroma rempah kari dengan gabungan beberapa bahan lain pasti membangkitkan selera lagi-lagi anak-anak yang sukakan ayam goreng. Kalau nak cuba, resipi Noreen Elainie ini sangat mudah.

Tinggal kisar bahan, gaul, dan goreng. Ratah waktu panas memang sedap!


RESIPI AYAM GORENG REMPAH KARI

Yang suka makan kering, nasi panas-panas dan gaul dengan ayam goreng kari, Fuhh! WAJIB CUBA sebab resipi ini tak susah pun macam goreng ayam kunyit je tapi rasa & baunya tak boleh bawa bincang.

ayam goreng rempah kari

Bahan-bahan:

  • Ayam secukupnya – dipotong dadu
  • 1-2 biji bawang merah – potong dadu / cincang
  • 2 sudu makan sos tiram
  • Hirisan cili hijau secukupnya

Bahan perapan:

  • 5 sudu makan serbuk cili
  • 3 sudu makan serbuk kari
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • Cili hijau secukupnya
  • Bawang putih secukupnya
  • Halia secukupnya
  • Serbuk perasa secukupnya
  • Garam secukup rasa

Cara-cara memasak:

1. Bersihkan ayam, potong kecil dan gaulkan bersama bahan-bahan perapan hingga rata. Biarkan selama ½ jam.

2. Dalam kuali, panaskan minyak masak sedikit banyak. Masukkan cincangan bawang merah. Tumis hingga kekuningan.

3. Kemudian masukkan ayam yang telah diperap tadi. Gaul-gaul biar goreng dengan sekata.

4. Bila ayam kelihatan masak, masukkan sos tiram dan hirisan cili hijau. Gaul lagi hingga semua bahan sempurna dan cukup rasanya.

5. Ayam Goreng Kari siap disediakan dan sedia untuk dinikmati.

ayam goreng rempah kari

Nota tambahan: Ayam perlu dipotong kecil bertujuan supaya ia mudah masak bila digoreng bersama minyak nanti. Lebih enak jika dicampur bahagian isi bersama bahagian tulang. Kombinasi ini sangat sesuai dengan rasa rempah kari yang sedap.


Selamat mencuba resipi ayam goreng versi ini.

Sumber: Facebook Noreen Elainie

Baca juga: Ayam Goreng Ala Upin Ipin, Ini RAHSIA Buat Bancuhan Tepung Menggoreng

The post Ayam Goreng Rempah Kari, Gaul Dengan Nasi Panas-Panas Memang Best! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!