Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Kerabu Sotong Ini Buat Kecur Air Liur, Sekali Makan Pasti Akan Teringat-Ingat!

https://ift.tt/fHypOMY

kerabu sotong

Setiap kali ke Thailand, memang tak lengkap kalau tak ‘pekena’ kerabu sotong yang lazat ini. Kalau rasa rindu nak makan, jauh pula nak terbang ke sana.

Jadi, apa kata kita cuba buat sendiri di rumah dengan resipi yang dikongsi oleh Encik Tengku Asmadi di bawah. Sekali rasa, pasti teringat-ingat!

Baca juga: Resipi Sotong Masak Kicap Pedas ‘Gebu’ Elok, Ikut Teknik Ini Tak Kecut & Tak Liat!

RESEPI KERABU SOTONG

kerabu sotong

Bahan-bahan:

  • 200-400 gram sotong (pilih sotong halus, tak perlu dipotong)
  • 1 akar ketumbar
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili padi (kalau berani, boleh tambah lebih)
  • 1 sudu besar gula somtam atau gula kabung
  • 1-2 sudu besar sos ikan (kacau rasa dulu, kalau tak cukup, tambah lagi)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 biji limau nipis

Bahan hiasan:

  • 2 biji bawang merah
  • 1/2 biji bawang holland
  • 8-10 biji tomato
  • Daun ketumbar

Cara-cara:

  1. Tumbuk bawang putih, cili padi, akar ketumbar dan gula somtam hingga lumat.
  2. Setelah bahan-bahan tersebut lumat, perahkan limau nipis. Kemudian, masukkan sos ikan dan sos tiram. Kacau rata hingga semua rasa menyatu.
  3. Sediakan bahan hiasan.
  4. Satukan semua bahan dengan sotong yang telah dicelur selama 20 saat. Jangan celur terlalu lama, nanti sotong jadi keras.
  5. Gaulkan sotong dengan sos yang telah disediakan. Pastikan semuanya rata dan siap untuk dihidangkan.

Sumber: Tengku Asmadi

Baca juga: Rupanya Ini Petua Sotong Goreng Rangup, Tepung ‘Tak Lari’ & Melekat Elok!

The post Resipi Kerabu Sotong Ini Buat Kecur Air Liur, Sekali Makan Pasti Akan Teringat-Ingat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!