Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi SATAY GORENG JAWA, Daging Korban Banyak Bolehlah Buat Menu Ini!

Selain buat nasi daging dan nasi beriani menggunakan daging korban, apa kata kali ini cuba pula resepi satay goreng jawa. Menu ini sedap dibuat lauk dan makan bersama nasi putih atau nasi impit. Memang membuka selera!

Nak pula sedang tempoh Hari Raya Haji, memang banyak stok daging korban di rumah. Jom ikut resipi resipi daging korban masak satay goreng versi jawa dari Eliza Aziz.

Baca juga: Patutlah Liat! Ini Sebab DAGING KORBAN Tak Sesuai Makan Macam ‘Steak’

RESEPI SATAY GORENG JAWA

resepi satay goreng

Gambar: Eliza Aziz

Resipi daging korban masak satay goreng versi jawa

Tiap tahun menu ini wajib keluar. Cubaan Eja buat ini semalam, semerbak satu rumah. Tanpa sengaja termakan nasi bertambah-tambah.

Baca juga: Resepi Sup Tulang Lembu Dengan Kuah Pekat, Kisar 2 Bahan Rahsia Ini!

Bahan-bahan dan cara penyediaan:

  • 1kg daging korban
  • 5 sudu besar gula
  • Bawang merah 2 biji *
  • Bawang putih 6 biji *
  • Lengkuas 3 inci *
  • Halia 3 inci *
  • Kunyit 3 inci *
  • Serai 2 batang *
  • Ketumbar segenggam *
  • Jitan putih segenggam *
  • Garam
  • Pati ayam
  • Ajinomoto (pilihan)

Baca juga: Resepi MEE KICAP ACIK KANTIN, Gamit Memori Zaman Sekolah!

resepi satay goreng

Gambar: Daging selepas diperap gula (kanan), daging yang telah digaul sebati (tengah) dan daging mengeluarkan minyak air sendiri (kiri) – Eliza Aziz

  1. Daging korban potong kecil dan basuh bersih bersih sebelum ditoskan. Kenapa potong kecil? Biar senang nak masak.
  2. Perap daging dengan gula, biar meresap 10-15 minit.
  3. Kisar semua bahan bertanda * dan jangan letak air banyak.
  4. Kemudian bahan kisar, lumurkan terus dalam daging.
  5. Tambahkan garam dan pati ayam.
  6. Siapa yang extra power, boleh rasa guna hujung lidah mana terkurang rasa manis ke masin boleh tambah. Kalau untuk beginner, korang rasa bila daging dah separuh masak ya.
  7. Setelah 3 jam perap, masak terus dalam kuali ya (perap lama agar rasanya sebati, lagi satu daging cepat empuk/masak).
  8. Tak perlu guna minyak sebab daging itu sendiri dah keluarkan minyak.
  9. Biarkan ia masak sehingga daging empuk dan minyak airnya kering.

Baca juga: Resepi Nasi Daging Utara Gebu Berderai & Dagingnya Lembut, 17 Ribu Perkongsian!

Taraaaaa!

menu daging korban

Gambar: Daging yang sudah empuk dan kering – Eliza Aziz

Ini hasilnya. Kalau nak kering lagi pun boleh. Saya dah tak sabar, jadi itu yang angkat. Asalkan daging dah empuk, rasa dah mantap memang terus bedal.

Silakan KONGSI dengan lebih banyak! Semoga bermanfaat untuk anda semua.

Baca juga: CREAMY CORN RIB Lemak Berkrim & Pedas, Resepi Jagung Buat Ramai Ketagih!

Sumber: Eliza Aziz

FT Image: Eliza Aziz

The post Resepi SATAY GORENG JAWA, Daging Korban Banyak Bolehlah Buat Menu Ini! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!