Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Masak Ayam Kicap Berempah, Biasa Jumpa Lauk Ini Di Kenduri Je

https://ift.tt/NGrI9fE

cara masak ayam kicap

Seronoknya musim kenduri kahwin, kita dapat nikmati pelbagai hidangan menarik. Antara lauk kenduri paling mak-mak cari adalah cara masak Ayam Kicap Berempah.

Ayam Kicap Berempah ini tak sama seperti ayam kicap biasa. Apabila kicap dikombinasikan dengan aroma rempah ratus, memang cukup menyelerakan.

Tak payah tunggu kenduri, anda boleh buat di rumah dengan mengikuti cara masak Ayam Kicap Berempah ala Jawa yang dikongsikan oleh Mariana Zainal di Facebook.

Baca juga: Ayam Masak Kicap Bersos, Buat Makan Bertambah Makan Lauk SIMPLE Ini

CARA MASAK AYAM KICAP BEREMPAH ALA JAWA

cara masak ayam kicap

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
  • Sedikit kicap manis (lebihkan)
  • 1/2 cawan air asam jawa (cair-cair saja)
  • Sedikit kicap masin
  • Sedikit bahan perasa
  • 1 cawan air (untuk kuah, nak lebihkan pun boleh)
  • 3 keping bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 senduk minyak untuk menumis
  • 1 1/2 biji bawang besar*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 1 sudu besar jintan manis*
  • Sebesar ibu jari halia*
  • 1 1/2 sudu besar biji ketumbar*
  • 1 sudu kecil lada hitam*

Bahan-bahan hiasan:

  • Cili hijau
  • Cili merah
  • Bawang besar (dipotong bulat-bulat)

Cara-cara:

1. Kisar bahan bertanda (*) sehingga lumat.

2. Lumur ayam dengan garam dan kunyit, kemudian goreng tapi jangan sampai garing. Tos dan ketepikan.

3. Tumis bunga lawang dan kulit kayu manis.

4. Masukkan bahan kisar, air asam jawa, gula dan bahan perasa, kemudian tumis hingga naik minyak dan bahan kisar agak garing.

5. Renjiskan kicap manis dan kicap masin.

6. Masukkan ayam dan air, kemudian kacau-kacau dan biarkan mendidih ganas.

7. Taburkan cili merah, cili hijau dan bawang besar. Jika kurang masin tambah kicap masin, jangan letak garam, kemudian seimbangkan rasa. Siap!

cara masak ayam kicap

Dah tahu cara masak Ayam Kicap Berempah ini, bolehlah hidangkan untuk makan tengah hari atau malam buat seisi keluarga.

Selamat mencuba!

Sumber: Mariana Zainal

Baca juga: Kalau Nak Ayam Masak Kicap Lebih Sedap, Kena Letak Sikit ‘Perencah’ Ini

The post Cara Masak Ayam Kicap Berempah, Biasa Jumpa Lauk Ini Di Kenduri Je appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!