Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Kuih Kasui Pandan Gedik & Kenyal, Tengah Kukus Harum Satu Rumah!

https://ift.tt/CrQXc0S

kuih kasui

Kuih kasui pandan merupakan salah satu hidangan tradisional yang paling digemari ramai dalam kalangan masyarakat Melayu.

Dengan rasa yang manis dan tekstur kenyal, kuih ini mampu memikat hati sesiapa sahaja yang mencubanya.

Waktu tengah kukus, bau pandan yang harum semerbak satu rumah. Memang wangi sangat! Siapa yang hidu pasti tak sabar nak makan.

Jika ada yang ingin mencuba, boleh lihat resipi di bawah untuk ketahui apakah bahan-bahan yang diperlukan serta cara penyediaannya.

Baca juga: Tip Buat Kuih Lapis Pelangi Yang Lembut, Gedik & Elastik, Dijamin Anti-Gagal!

RESEPI KUIH KASUI PANDAN

kuih kasui

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 10-12 helai daun pandan
  • 7 cawan air
  • 2 cawan tepung gandum (padat)
  • 1 1/2 cawan tepung ubi kayu (padat)
  • 2 sudu besar air kapur sirih

Cara-cara:

  1. Kisar daun pandan bersama 7 cawan air. Kemudian, ambil air pandan yang telah dikisar tadi.
  2. Selepas itu, masak gula dengan 2 cawan air pandan tersebut hingga mendidih.
  3. Setelah mendidih, masukkan kesemua air pandan yang telah dicampur dan biarkan airnya menjadi suam.
  4. Setelah itu, bancuhkan dengan kesemua tepung dan air kapur sirih.
  5. Kukus adunan selama 30 minit. Hasilnya, kuih kasui akan menjadi kenyal.

Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Normah Bahari

Baca juga: Resipi Kuih Sagu Pandan, Kukus Macam Ini Memang Lembut Elok

The post Resipi Kuih Kasui Pandan Gedik & Kenyal, Tengah Kukus Harum Satu Rumah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!