Resipi Kuih Kasui Pandan Gedik & Kenyal, Tengah Kukus Harum Satu Rumah!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kuih kasui pandan merupakan salah satu hidangan tradisional yang paling digemari ramai dalam kalangan masyarakat Melayu.
Dengan rasa yang manis dan tekstur kenyal, kuih ini mampu memikat hati sesiapa sahaja yang mencubanya.
Waktu tengah kukus, bau pandan yang harum semerbak satu rumah. Memang wangi sangat! Siapa yang hidu pasti tak sabar nak makan.
Jika ada yang ingin mencuba, boleh lihat resipi di bawah untuk ketahui apakah bahan-bahan yang diperlukan serta cara penyediaannya.
Baca juga: Tip Buat Kuih Lapis Pelangi Yang Lembut, Gedik & Elastik, Dijamin Anti-Gagal!
RESEPI KUIH KASUI PANDAN
Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 10-12 helai daun pandan
- 7 cawan air
- 2 cawan tepung gandum (padat)
- 1 1/2 cawan tepung ubi kayu (padat)
- 2 sudu besar air kapur sirih
Cara-cara:
- Kisar daun pandan bersama 7 cawan air. Kemudian, ambil air pandan yang telah dikisar tadi.
- Selepas itu, masak gula dengan 2 cawan air pandan tersebut hingga mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan kesemua air pandan yang telah dicampur dan biarkan airnya menjadi suam.
- Setelah itu, bancuhkan dengan kesemua tepung dan air kapur sirih.
- Kukus adunan selama 30 minit. Hasilnya, kuih kasui akan menjadi kenyal.
Selamat mencuba!
Kredit resipi dan gambar: Normah Bahari
Baca juga: Resipi Kuih Sagu Pandan, Kukus Macam Ini Memang Lembut Elok
The post Resipi Kuih Kasui Pandan Gedik & Kenyal, Tengah Kukus Harum Satu Rumah! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan