Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Buat Sendiri Popia Satar Ikan Ori Terengganu, Ini Teknik Supaya Rangup Elok Selepas Digoreng

https://ift.tt/cBnOIuj

popia satar

Kali ini MyResipi mahu berkongsikan resipi popia satar ikan. Kudapan yang terkenal di Terengganu ini juga dikenali dengan nama satar gulung. Ianya mudah didapati di pasar malam.

Bahan utama yang digunakan untuk membuat satar adalah isi ikan yang telah dihancurkan. Kemudian, isi ikan dicampur dengan bahan-bahan yang lain. Apabila inti sudah siap, sedia untuk digulung dengan kulit popia. 

Untuk mengetahui cara-caranya yang lengkap, mari kita ikuti perkongsian oleh Shai Anne Ahemed di bawah. Semoga bermanfaat!

Baca juga: Kulit Popia Jadi Keras Kejung & Kering? Ini Cara Lembutkan Semula Guna Teknik Kukus

RESEPI POPIA SATAR IKAN TERENGGANU

Bahan-bahan:

  • Kulit popia (apa-apa brand pun boleh)
  • 3 ekor ikan selayang
  • 1 1/2 cawan kelapa putih
  • 10 biji cili api – hiris halus
  • 3 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 2 batang serai*
  • Sedikit air asam jawa
  • Tepung jagung
  • Garam
  • Gula

Cara penyediaan:

1. Tumbuk kasar semua bahan bertanda (*).

2. Rebus ikan dan buang tulang, ambil isi saja. Tumbuk sehingga hancur juga.

3. Kemudian, gaulkan ikan bersama bahan-bahan tumbuk pada langkah 1. 

4. Masukkan juga air asam jawa, perasakan dengan garam dan gula.

5. Sediakan kulit popia, sudukan inti ke atas kulit popia dan bungkus dengan kemas.

popia satar

6. Isi jangan terlalu banyak, nanti kulit popia tidak rangup apabila digoreng.

popia satar

Info:

  • Inti yang dah siap tak perlu masak, biar mentah saja
  • Bila dah siap, satukan semua bahan terus masukkan pada kulit popia dam gam tepi kulit debgan air
  • Ikan boleh juga nak direbus dan ambil isi
  • Guna ikan mentah tak boleh simpan lama, ikan rebus boleh simpan lama ye.

Kredit resipi dan gambar: Shai Anne Ahemed

Baca juga: Cara Buat Popia Sira ‘Krupp Krapp’ Rangup Sampai Petang, Ada Rahsia Penting Kena Ikut!

The post Buat Sendiri Popia Satar Ikan Ori Terengganu, Ini Teknik Supaya Rangup Elok Selepas Digoreng appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!