Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Mee Kangkung Ala Masakan Betawi, Menu Berkuah Sedap dan Manis Wajib Cuba!

https://ift.tt/gsCE5uU

mee kangkung

Mee Kangkung Ala Masakan Betawi, Menu Berkuah Sedap dan Manis Wajib Cuba!

Mee kangkung ialah mee sup sayur Indonesia dengan kangkung, biasanya dihidangkan bersama bebola daging dan cendawan. Ia adalah keistimewaan masakan Betawi, Indonesia.

Hidangan ini adalah sup pekat berwarna gelap, diperbuat daripada sup ayam atau daging lembu, yang pekat dengan ubi kayu, diperisakan dengan rempah ratus dan dicampur dengan bawang putih dan kicap manis.

Baca juga: Tip Masak Mee Goreng Sedap, Kena Tuang Sedikit BAHAN Ini 

Jom ikuti resipi dari perkongsian Cik Puan Wita Lawin yang sudi berkongsi di laman Facebook. Memang nampak menyelerakan untuk dicuba. 


RESIPI MEE KANGKUNG ALA MASAKAN BETAWI

mee kangkung

Bahan rebusan udang:

  • 200g kepala dan kulit udang segar
  • 4 liter air

Bahan-bahan kuah:

  • 1kg isi ayam dipotong dadu
  • 500g cendawan butang
  • 1 keping halia dihiris nipis
  • 10 biji bawang merah, puri
  • 7 ulas bawang putih, ditumbuk
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu kecil lada tanah
  • 5 sudu besar sos tiram
  • 7 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar kicap
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar minyak bijan
  • 3 sudu besar bawang goreng
  • 5 ulas bawang hijau dihiris nipis
  • 5 sudu besar tepung jagung
  • Minyak masak untuk menumis

Bahan isi:

  • Mee hokkien / Mee lidi
  • Kangkung
  • Tauge

Cara-cara penyediaan:

1. Rebus air rebusan udang yang dipegang dengan api sederhana selama 1 jam, kemudian keluarkan kulit udang dan kepala udang yang digunakan untuk membuat air rebusannya.

2. Panaskan kuali, tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dihancurkan, masukkan ayam potong dadu dan halia yang dihiris.

3. Masukkan cendawan setelah ayam bertukar keputihan, masukkan cendawan. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan lada sulah, garam, sos tiram, kicap, kicap dan sos ikan. kacau hingga sebati.

5. Masukkan daun bawang, kacau rata. Setelah sekata masukkan adunan ke dalam rebusan udang yang telah dibuat.

6. Masak dengan api perlahan selama 30-60 minit sehingga ayam dan cendawan mengeluarkan jusnya.

7. Masukkan tepung jagung yang telah dilarutkan dalam air, kacau rata. Masukkan bawang goreng dan minyak bijan.

8. Mee sup kangkung sedia untuk digunakan

Cara menghidangkan:

  • Susun mee yang telah direbus dengan topping kangkung dan taugeh. siram dengan mee sup kangkung. Taburkan dengan bawang goreng.

Nota tambahan:

  • Mee kangkung sedap dimakan dengan titisan air limau purut.
  • Masukkan sos cili api merah yang telah direbus kemudian ditumbuk atau dikisar.
  • Lebih bagus lagi jika ada telur puyuh yang selepas mendidih dikupas dan dimasukkan ke dalam kuah yang telah diproses.
  • Kalau nak kuah tanpa udang dan nak guna udang kering pun boleh, tapi kanak-kanak tak berapa suka udang kering sebab baunya agak kuat.

Selamat mencuba!

Baca juga: Cara Buat Mee Kuning ‘Homemade’, Lagi Kenyal Dan Jimat!

The post Mee Kangkung Ala Masakan Betawi, Menu Berkuah Sedap dan Manis Wajib Cuba! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!