Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Ikan Gelama Bekok Homemade, Menu Unik Orang Kelantan Yang Pasti Membuka Selera!

https://ift.tt/voRqZVP

ikan gelama bekok

Ikan gelama bekok merupakan salah satu makanan tradisi bagi masyarakat tempatan di Kampung Geting, Tumpat, Kelantan. Kini, ia sudah makin dikenali ramai di seluruh Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, ia dihasilkan daripada pelbagai jenis ikan, namun permintaan paling tinggi ialah ikan bekok gelama, ikan bekok cencaru dan ikan bekok kerisi. Dengan kata lain, ikan bekok bukanlah sejenis atau spesis ikan, tetapi ikan yang telah diproses.

Ia juga diproses dalam dua fasa iaitu proses rendaman dengan air garam dan proses pengeringan. Ikan bekok yang sudah siap dikeringkan boleh terus dimasak atau disimpan dalam peti sejuk beku dan boleh digoreng pada bila-bila masa.

Ikan bekok ialah separa kering. Namun ciri-ciri utama ikan bekok ialah ia tidak kering sepenuhnya seperti ikan kering. Keadaan isi ikan yang masih ‘moist’ dan mengandungi air itu dinamakan ‘bekok’ dalam istilah dialek Kelantan atau ‘bengkak’ dalam istilah bahasa buku.

Baca juga: Resipi Ikan Tenggiri Masak Kicap, Bau Memang Terangkat Sebab Letak 2 Bahan Ini

IKAN GELAMA BEKOK HOMEMADE

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Ikan gelama segar
  • Garam
  • Cuka
  • Air

Cara-cara:

1. Cuci bersih ikan gelama segar. Kemudian rendam di dalam air garam serta sedikit cuka. Biarkan semalaman di dalam peti ais.

2. Selepas semalaman, jemur kedua-dua belah ikan gelama di bawah matahari untuk keringkan airnya.

3. Jika matahari betul-betul panas terik, jemur sehari pun sudah cukup.

ikan gelama bekok

4. Apabila sudah siap dijemur, goreng ikan sehingga garing. Campurkan juga dengan bawang merah dan cili besar yang digoreng asing. Perahkan juga asam limau ke atas ikan.

5. Sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba!

ikan gelama bekok

Kredit resipi dan gambar: Sobriah Sidi Ahmad

Baca juga: Cara Buat Ikan Goreng Pedas Sedap Macam Orang Tua Kita Masak, Kena Ikut Tips Ini

The post Ikan Gelama Bekok Homemade, Menu Unik Orang Kelantan Yang Pasti Membuka Selera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!