Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Kek Marble Klasik Yang Lembut & Super Moist, Makan Sekeping Tak Cukup!

https://ift.tt/bJjUylG

kek marble klasik

Kek marble klasik ini adalah kek yang mudah dan ringkas. Tidak perlu dekorasi yang berlebihan kerana rasanya sendiri sudah cukup memikat selera.

Bahan-bahannya yang diperlukan juga ringkas dan mudah didapati. Jadi, ia sangat sesuai untuk mereka yang baru pertama kali mencuba.

Hasil kejadiaannya, kek yang dibakar menjadi sangat moist dan lembut. Setiap gigitan memang memikat, makan sekeping dijamin tak cukup.

Baca juga: Resipi Kek Coklat Mousse, Tekstur Lembut & Creamy Macam Makan Aiskrim!

RESEPI KEK MARBLE KLASIK

kek marble klasik

Bahan A:

  • 1/2 cawan butter / marjerin
  • 1/3 cawan gula kastor
  • 2 biji telur gred A
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu makan susu pekat manis
  • 1 cawan tepung gandum (saya suka jenama Bakers Choice)
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 2 sudu makan susu full cream

Bahan B:

Cara-cara:

  1. Campurkan serbuk koko dan air panas, kacau hingga sebati dan ketepikan. Proses ini dinamakan bloom, di mana serbuk koko dicampurkan dengan cecair panas untuk membebaskan partikel koko dengan lebih baik, menghasilkan rasa yang lebih ‘umph’ pada kek. Ketepikan.
  2. Dalam satu mangkuk, satukan butter atau marjerin bersama gula kastor. Pukul hingga kembang.
  3. Tambahkan esen vanila dan telur satu persatu, pukul lagi hingga kembang.
  4. Masukkan susu pekat manis, kemudian gaul rata.
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang-seli dengan susu full cream. Kacau menggunakan spatula sehingga sebati. Jangan terlebih kacau supaya kek tidak menjadi padat.
  6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Campurkan satu bahagian dengan bancuhan serbuk koko tadi.
  7. Oleskan loyang 6 inci dengan sedikit mentega, kemudian masukkan adunan kek ke dalam loyang secara berselang-seli untuk membentuk corak marble yang cantik.
  8. Panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit pada suhu 160°C. Bakar kek selama 35-40 minit, bergantung pada suhu oven masing-masing.
  9. Boleh tambahkan chocolate ganache dan drip sebagai hiasan.

Sumber: Normaliana Abu Bakar

Baca juga: Resipi Puding Kek Batik Lembut, Sedap Makan Sejuk-Sejuk!

The post Resipi Kek Marble Klasik Yang Lembut & Super Moist, Makan Sekeping Tak Cukup! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!