Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Kepak Ayam Lemon Pepper, Resipi Viral Lebih 400K Views, Guna SEASONING Ini

https://ift.tt/zdh1Tre

kepak ayam lemon pepper

Jom cuba buat Kepak Ayam Lemon Pepper ini. Resipi ini fyp di laman Tiktok hingga mencecah lebih 400K tontonan tau!

Ini kalau makan panas- panas, berebut jugalah dengan anak-anak nanti. Tak cukup seorang satu, paling tidak mesti 3 hingga 5 ketul.

Baca juga: Cara Buat Kepak Ayam Manis-manis Pedas, Tinggal Bakar Dalam Oven Je!

Paling best, untuk cuba resipi ini, hanya gunakan bahagian kepak sahaja kesemuanya. Senang nak bahagikan dan rasa pun lebih sedap! Dan paling penting kita tak bakar, tapi kita goreng dalam kuali!

Ikuti resipi dari perkongsian @hazwancooks yang mudah dan simple ini. Senang je bahan yang digunakan untuk buat kepak ayam lemon pepper.


RESIPI KEPAK AYAM LEMON PEPPER

KEPAK AYAM LEMON PEPPER

Bahan-bahan:

  • Kepak ayam (400g – 9 ketul)
  • 1/4 sudu kecil
  • 1 sudu serbuk cili
  • 1 sudu seasoning Lemon Pepper
  • 1 cawan tepung jagung

Bahan Sos:

  • 3 sudu mentega
  • 3/4 sudu perasa LP
  • 1/2 sudu jus lemon
  • 2 sudu madu (kalau tak cukup, adjust dengan gula)
  • Daun Parsely – hiasan

Cara-cara penyediaan: 

1. Mula-mula, perasakan kepak ayam dengan garam, serbuk cili, lemon pepper seasoning, tepung jagung, dan baking soda. Gaul sebati.

2. Panaskan kuali. Kemudian, deep fry kepak ayam kira-kira 8 minit. Angkat dan rehatkan sekejap ayamnya

3. Kemudian, deep fry sekali lagi selama 8 minit juga. Bila mengoreng dua kali, kulit ayam itu akan jadi lebih rangup tetapi masih juicy di dalam. Angkat dan toskan.

4. Untuk bahan sos pula, cairkan butter dan tambah lemon pepper seasoning dan madu. Kacau sebati dan sosnya siap. 

5. Gaul sos tadi bersama kepak ayam yang sudah digoreng. Hiaskan dengan daun parsley.

6. Sedia untuk dihidang!

Video Penuh: 


Selamat mencuba resipi ini.

Baca juga: Kepak Ayam Teriyaki Air Fryer, Sedap Dimakan Bersama Nasi Butter Dan Coleslaw

The post Kepak Ayam Lemon Pepper, Resipi Viral Lebih 400K Views, Guna SEASONING Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!