Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Donut Kapas Terlajak Gebu, Makan Sebiji Tak Cukup!

https://ift.tt/9Q2YFEO

resepi donut lembut

Jom belajar resepi donut lembut dan gebu ini. Teksturnya yang seakan kapas menjadikan ia snek kegemaran ramai tidak kira usia.

Bukan itu saja, donut ini juga pasti membuatkan anda makan tak cukup satu. Telan 10 biji baru rasa kenyang!

Bagi yang ingin mencuba, boleh lihat resipi penuh yang telah dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook di bawah.

Baca juga: Cara Buat Donut Frozen Gebu & Lembut, Boleh Goreng Bila-Bila Masa

RESEPI DONUT LEMBUT SEPERTI KAPAS

resepi donut lembut

Bahan-bahan:

  • 250g tepung high protein
  • 2 sudu besar gula kastor
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 4g yis
  • 1/2 camca teh garam
  • 5g cream super
  • 35g marjerin
  • Air sejuk dari peti ais + 1 biji kuning telur (jadikan jumlah 130g – 140g)

Cara membuat Donut Gebu:

  1. Campurkan semua bahan dan uli menggunakan mesin roti (BM) atau mixer. Apa yang penting, uli doh sehingga elastik.
  2. Setelah doh siap diuli, boleh terus dibulatkan (rounding).
  3. Setelah selesai rounding, rehatkan doh selama lebih kurang 10 minit.
  4. Kemudian, leperkan sedikit doh dan tebuk lubang di tengah menggunakan belakang nozel atau penutup botol.
  5. Perap selama 45 minit hingga 1 jam sehingga donut kembang dan ringan (bergantung pada suhu persekitaran dan kadar penggunaan yis).
  6. Goreng menggunakan api perlahan sahaja. Balikkan donut sekali sahaja di setiap bahagian supaya tidak serap minyak.
  7. Adunan ini menghasilkan lebih kurang 15 biji donut, dengan setiap doh seberat 30g.

Nota: Sukatan sudu adalah menggunakan sudu metrik.

Sumber: Meq Sue Sirak

Baca juga: Asyik-Asyik Donut Bulat, Jom Cuba Donut Bantal Yang ‘Crunchy’ & Berongga Ini

The post Resipi Donut Kapas Terlajak Gebu, Makan Sebiji Tak Cukup! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!