Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Kerabu Kerang Cara Kampung, Tinggal Gaul Dan Terus Makan!

https://ift.tt/UFiSQan

kerabu kerang

Sedapnya kalau dapat meratah Kerabu Kerang hari ini. Mari kita buat cara kampung. Memang autentik dan sedap rasanya bila guna resipi ini.

Kerabu Kerang merupakan hidangan Melayu yang popular di Malaysia dan beberapa negara Asia Tenggara yang lain.

Baca juga: Tip Rebus Kerang Isi Gemuk Dan Cantik, Tiada Bau Hamis Guna Cara Ini

Hidangan ini diperbuat daripada kerang laut yang direbus dan dicampur dengan pelbagai bahan lain untuk menghasilkan hidangan yang segar dan berperisa.

Berikut adalah cara membuat Kerabu Kerang gaya kampung menerusi perkongsian resipi Cik Puan Tini Merah Jambu.


RESIPI KERABU KERANG CARA KAMPUNG

Siapa suka meratah kerabu? Memang ‘feveret’ saya meratah kerabu. Dari dulu, kini dan selamanya. P/s: Anda boleh adjustkan rasa masam , pedas mengikut selera masing-masing.

kerabu kerang

Bahan-bahan:

Cara-cara penyediaan kerabu:

1. Rebus kerang, ambik isi sahaja.

2. Tumbuk cili padi bersama belacan. Kemudian tumbuk pula serai hingga hancur .

3. Hiris halus semua bahan-bahan seperti daun selom, daun gajus, dan bawang holand.

4. Celur sedikit tauge dan jangan terlalu lembik.

5. Campur semua bahan-bahan kerabu iaitu kerang , ulam-ulaman, bahan yang ditumbuk, asam jawa, perah limau, kerisik, bawang holand dan garam kemudian gaul sebati. Dah siap.

kerabu kerang


Kerabu jenis ini akan mempunyai rasa segar, masam dan pedas yang tersendiri. Selamat mencuba resipi yang lazat dengan gaya kampung ini!

Sumber: Facebook Tini Merah Jambu

Baca juga: Cara Cuci Kerang Tanpa Sental Satu Persatu, Jimat Tenaga Nak Buat!

The post Kerabu Kerang Cara Kampung, Tinggal Gaul Dan Terus Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!