Resepi Popia Daging Caramel Ini Memang Lain Daripada Yang Lain Inti Pedas-Pedas Manis!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kalau anda inginkan kelainan untuk dihidangkan kepada tetamu, ada satu resepi popia daging caramel yang boleh dicuba buat sendiri di rumah.
Resipi popia ini lain daripada lain kerana menggunakan satu bahan rahsia yang ramai tak tahu. Kalau nak tahu apa, kena baca sampai habis!
Baca juga: Resepi Kaswi Pandan Gedik Viral, Lembut & Kenyal Sangat!
RESEPI POPIA DAGING CARAMEL, LAIN DARIPADA LAIN!
Bahan-bahan:
- 500g daging (dipotong kecil)
- Bawang holland 1 biji potong dadu
- Cili bengala (potong dadu kecil)
- Kentang 3 biji (potong dadu kecil)
- Daun sup (potong kecil)
- Bawang putih 3 ulas (cincang)
- Kicap caramel pekat 3 sudu
- Sos tiram 2 sudu
- Kiub ayam half
- Black pepper
- Sedikit garam
- Cheese mozarella
- Kulit popia
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan daging yang dicincang halus dan biarkan sehingga masak.
3. Masukkan kentang, kicap caramel, sos tiram, kiub ayam, black pepper dan garam.
4. Gaul sehingga sebati. Akhir sekali masukkan cili bengala dan daun sup.
5. Sejukkan inti sebelum balut kulit popia. Letak chesse mozarella dekat atas dan boleh mula membalut.
*Jangan lupa gam di bahagian hujung kulit popia menggunakan tepung yang dibancuh dengan air. Takut masa goreng nanit terbuka dan meletup pula.
Sedia untuk dihidangkan. Confirm anak-anak suka!
Baca juga: Resepi Jeruk Mangga Telur Masam Manis Paling Rangup, Kecur Air Liur!
Sumber: Facebook Neateyla
The post Resepi Popia Daging Caramel Ini Memang Lain Daripada Yang Lain, Inti Pedas-Pedas Manis! first appeared on SirapLimau.com.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan