Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Mi Bandung, Kuah Pekat Menyelerakan Sampai Hirupan Terakhir!

https://ift.tt/ReoACOZ

resipi mi bandung

Resipi mi bandung ini sangat berbaloi untuk dicuba kerana kuahnya yang pekat serta penuh dengan rasa daging dan udang membuatkannya begitu menyelerakan.

Hidangan klasik ini sering menjadi pilihan di kalangan keluarga dan sangat mudah dibuat.

Jom tengok resipi penuh di bawah ini

Baca lagi: Kek Victoria Sandwich Paling Gebu, Bahan Ringkas Tapi Rasa Kayangan!

RESIPI MI BANDUNG

Bahan-bahan:

Bahan kisar:

  • 20 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 paket udang kering (RM1.50)
  • 1/2 inci halia

Bahan utama:

  • 500g daging (direbus, simpan air rebusan)
  • 15-20 ekor udang
  • 1 biji lobak merah (dihiris)
  • 1 biji tomato (dipotong)
  • 2 pokok sawi pak choi (dipotong)
  • 5 biji telur
  • 1kg mee kuning (dicuci dan dicelur)
  • 1 cawan kacang tanah (digoreng dan dikisar halus)
  • 4 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah)
  • Daun sup (dihiris halus)
  • Bawang goreng

Perasa:

  • Garam dan gula secukupnya
  • 1 kiub ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili

Cara-cara:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar (cili, bawang, udang kering, dan halia) hingga naik bau dan garing.

2. Masukkan sos cili dan sos tiram, kacau rata.

3. Tambahkan air rebusan daging dan sedikit air biasa (ikut kepekatan kuah yang diinginkan).

4. Apabila kuah mendidih, masukkan kiub ayam, garam, gula, hirisan daging, udang, dan lobak merah. Gaul hingga sebati dan periksa rasa mengikut selera anda.

5. Biarkan kuah mendidih kembali, kemudian masukkan sawi dan tomato.

6. Pecahkan telur ke dalam kuah satu demi satu dan biarkan sehingga telur masak. Elakkan mengacau agar telur tidak hancur.

7. Masukkan kacang tanah kisar dan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Kacau perlahan hingga kuah menjadi pekat.

8. Susun mi dalam mangkuk hidangan, curahkan kuah panas bersama isi daging, udang, dan telur.

9. Taburkan hirisan daun sup dan bawang goreng di atas mi untuk rasa dan aroma yang lebih sedap.

Sumber: Qaseh Iman’s

Baca lagi: Cara Perap Ayam BBQ Yang Mudah, Isi Sedap Sampai Terasa Ke Tulang!

The post Resipi Mi Bandung, Kuah Pekat Menyelerakan Sampai Hirupan Terakhir! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!