Cucur Udang Rangup di Luar & Lembut Gebu Di Dalam, Lengkap Dengan Kuah Kacang Pekat Berlemak!

Imej
https://ift.tt/3wxjNt0 Nak sediakan minum petang untuk keluarga, boleh buat resipi cucur udang kuah kacang ini. Bukan setakat luarnya rangup dan dalamnya lembut, malah kuahnya pekat berlemak. Cucur udang dan kuah kacang ini bukan biasa-biasa sebab ada teknik bancuhan mudah tapi menjadi yang dikongsikan oleh Mazitah Ahmad Nur Solehah di Facebook. Jom kita cuba! Baca juga: Resipi Kuih Cucur Jawa Anti Gagal, Goreng Cara Ini Baru Kembang Cantik! RESIPI CUCUR UDANG KUAH KACANG Bahan-bahan untuk cucur udang: ½ kilo tepung gandum * Sedikit serbuk kunyit (warna menarik)* Secubit garam * 2 sudu besar gula * 1 biji telur * Sedikit serbuk soda bikarbonat* Daun kucai secukupnya (dipotong pendek) Taugeh segenggam (buang ekor jika mahu) Udang segar (dibersihkan tapi jangan buang kulit, kepala dan ekor) Bahan-bahan untuk kuah kacang: 500g kacang tanah (disangai atau goreng tanpa minyak, buang kulit, kemudian dikisar kasar) 15 biji cili kering (potong dan rendam sampai lembut) ...

Resepi Masak Lemak Ayam Cili Padi, Masuk 2 Jenis Santan Baru Pedasnya Ngam!

https://ift.tt/JTWebgL

resepi masak lemak

Jika anda sempat singgah ke Negeri Sembilan, pasti pernah makan masak yang cukup popular di sana. Kali ini, kami nak ajak anda cuba resepi Masak Lemak Ayam Cili Padi yang padu.

Resepi Masak Lemak Ayam Cili Padi adalah antara resepi masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi Nusantara dalam penghasilannya dan cukup disukai ramai.

Hidangan ini dimasak dengan santan dan rempah-ratus, menghasilkan kuah yang pekat dan berkrim. Selain itu, bahan-bahan kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit memberikan rasa yang sedap.

Mastura Mukhtar telah kongsikan resepi Masak Lemak Ayam Cili Padi di Facebook yang sangat mudah dibuat dan cukup menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara ‘Defrost’ Ayam Sepantas 5 Minit, Sekejap Je Dah Boleh Guna Untuk Masak!

RESEPI MASAK LEMAK AYAM CILI PADI

resepi masak lemak

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam
  • 5 ulas bawang merah
  • 8 tangkai cili merah hidup
  • 15 tangkai cili padi hijau (jika tak tahan pedas, guna 7 tangkai saja)
  • ½ inci kunyit hidup
  • Garam
  • ½ cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair (santan segar atau santan kotak)
  • Kentang
  • Tomato
  • Daun kunyit

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, kisar atau tumbuk bawang merah, cili merah hidup, cili padi hijau dan kunyit hidup.

2. Selepas itu, tumis minyak masak dengan bahan yang ditumbuk.

3. Kemudian, masukkan ayam, kentang dan santan cair.

4. Seterusnya, kacau dengan api perlahan sampai mendidih.

5. Setelah mendidih dan agak-agak ayam dan kentang sudah empuk, masukkan santan pekat dan tunggu sampai mendidih lagi sekali.

6. Akhir sekali, masukkan tomato dan tabur daun kunyit. Jika pekat sangat, tambah air mengikut selera masing-masing. Siap untuk dihidang!

resepi masak lemak

Sebenarnya, lebih sedap jika gunakan santan segar dalam resepi Masak Lemak Ayam Cili Padi ini tapi jika tiada, anda boleh gunakan saja santan kotak kerana tetap lazat dan terangkat.

Selamat mencuba!

Sumber: Mastura Mukhtar

Baca juga: Resepi Ayam Masak Bali Versi Cepat Siap, Gerenti Makan Sampai Bertambah!

The post Resepi Masak Lemak Ayam Cili Padi, Masuk 2 Jenis Santan Baru Pedasnya Ngam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan