Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Cara Buat Pencicah Air Asam Ikan Bakar, Resipi Paling Mudah & Sedap!

https://ift.tt/sxhOzD4

resepi air asam

Selain sambal kicap dan budu, resepi air asam juga salah satu pencicah yang sering dijadikan pilihan bersama ikan bakar, ikan goreng mahupun ikan kukus.

Resipi yang dikongsikan oleh Puan Afy Al Habibi ini salah satu cara paling mudah dan ringkas untuk dicuba.

Menurutnya, hidangan istimewa ini diwarisi dari arwah neneknya dan menjadi kegemaran satu keluarga sehingga sekarang.

Baca juga: Resipi Telur Rebus Air Asam, Menu Simple Sangat Tapi Gerenti Makan Bertambah!

RESEPI AIR ASAM PENCICAH IKAN BAKAR

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 4 ulas bawang putih
  • 1 ½ inci belacan
  • 6 biji bawang merah saiz bola ping pong
  • Beberapa tangkai cili padi
  • 2 biji asam limau nipis saiz besar
  • 3/4 sudu besar gula
  • 3/4 sudu kecil garam
  • 3/4 sudu besar perencah Hilal
  • 1/2 cawan air kosong

Cara penyediaan:

1. Bakar bawang putih, belacan dan bawang merah di atas bara api atau guna pan.

resepi air asam

 

2. Kupas bawang bakar tadi.

3. Sedia lesung untuk menumbuk. Tumbuk bahan bakar tadi bersama cili padi sehingga lumat.

4. Kemudian, perasakan dengan gula, garam dan serbuk perencah Hilal.

5. Perahkan 2 biji asam limau nipis untuk dapatkan airnya. Gunakan penapis untuk mengasingkan biji.

6. Tambahkan 1/2 cawan air kosong.

resepi air asam

7. Air asam yang sedap sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Facebook Afy AL Habibi

Baca juga: Resipi Ikan Rebus Air Asam Dengan Bendi Rebus, Sedap Tak Terkata!

The post Cara Buat Pencicah Air Asam Ikan Bakar, Resipi Paling Mudah & Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!