Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Udang Galah Masak Kerisik, Resipi Mudah Tapi Sangat Menarik & Mengiurkan!

https://ift.tt/cLtZ2hs

udang galah

Resepi udang galah masak kerisik ini memang sangat sedap dan membuka selera. Jika ada udang yang segar, bolehlah cuba masakan ini.

Cara penyediaannya tidak susah mana, hanya memerlukan bahan-bahan yang disebutkan di bawah. Biasanya bahan ini sudah ada di dapur setiap rumah.

Tidak ada salahnya jika kita cuba resipi lain yang menarik. Bosan juga jika asyik masak menu yang sama sampai berulang kali kan? Jom cuba!

Baca juga: Begini Cara Siang Udang Galah, Guna Pisau Atau Gunting Untuk Buang Kotoran

RESEPI UDANG GALAH MASAK KERISIK

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Udang galah (basuh bersih)
  • 3 sudu besar kerisik
  • Cili kering (rebus dan kisar)
  • 3 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • Halia sebesar ibu jari
  • 2 sudu kecil serbuk kari
  • Ajinomoto
  • Garam
  • Gula
  • 2 keping asam keping
  • 3 tangkai daun kari

Cara memasak:

1. Bersihkan udang dari segala kekotoran. Lumur dengan sedikit kunyit dan garam sehingga rata pada semua udang. Kemudian gorengkan seketika sehingga separuh masak. Angkat dan toskan, ketepikan terlebih dahulu.

2. Tumis kerisik, cili kisar, bawang besar, bawang putih dan halia yang sudah dikisar sehingga naik bau. Apabila sudah naik bau, masukkan daun kari, asam keping dan serbuk kari.

3. Masukkan juga sedikit air. Kemudian masukkan udang dan gaul sebati.

4. Perasakan dengan ajinomoto, garam dan gula secukup rasa. Selamat mencuba!

udang galah

Kredit resipi dan gambar: Ben Ariel

Baca juga: Cara Buat Udang Galah Masak Cili Yang Padu, Resipi Daripada Tukang Masak Restoran

The post Cara Buat Udang Galah Masak Kerisik, Resipi Mudah Tapi Sangat Menarik & Mengiurkan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!