Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Telur Puyuh Berempah, Terlajak Sedap Sampai Mak Mentua Pun Puji

https://ift.tt/FU1EKgx

resepi telur puyuh

Sudah lama teringin makan telur puyuh, jadi kali ini kami nak kongsikan resepi Telur Puyuh Berempah yang pastinya bakal memikat selera anda sekeluarga.

Seperti perkongsian oleh Nurul Ateekah di Facebook, resepi Telur Puyuh Berempah ini bertambah sedap jika ada ikan kering atau sambal ikan bilis. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Gulai Telur Padang, Lauk Orang Minangkabau Yang Cukup Menyelerakan

RESEPI TELUR PUYUH BEREMPAH

resepi telur puyuh

Bahan-bahan:

  • 40 biji telur puyuh
  • 1 batang kayu manis (kecil)
  • 1 biji bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 ulas bawang merah (dihiris atau tumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris atau ditumbuk)
  • Sedikit halia (dihiris atau ditumbuk)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 2 tangkai daun kari
  • 6 sudu besar rempah kari daging
  • 1 cawan air masak
  • Minyak (untuk menumis)
  • Garam dan perasa Knorr atau maggi atau tumix

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, telur puyuh direbus dan dikopek kulitnya setelah masak.

resepi telur puyuh

2. Kemudian, bancuhkn rempah daging bersama air putih dan gaulkan sebati (ketepikan dulu).

3. Selepas itu, panaskan minyak masak dan masukkan serai, daun kari, bawang putih,bawang merah, halia, kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga.

4. Setelah bahan-bahan tadi sudah masak dan naik bau, masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh dengan air tadi dan masak sehingga pecah minyak.

*Pastikan menggunakan api perlahan dan selalu kacau dengan senduk agar rempah tak hangit dan masak dengan betul, baru terbitnya pecah minyak.

5. Jika nak berkuah sedikit, masukkan sedikit air, tapi masakan berempah hendaklah pekat barulah sedap.

6. Seterusnya, perasakan dengan garam dan secukup rasa.

7. Akhir sekali, baru letak telur puyuh yang direbus dan dikopek kulitnya dan gaul sebati. Siap untuk dihidang!

Selain dijadikan sebagai lauk untuk makan dengan nasi, anda juga boleh buat resepi Telur Puyuh Berempah ini dan nikmatinya bersama roti pada waktu sarapan atau minum petang di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Nurul Ateekah

Baca juga: Telur Masak Kurma Paling Beraroma, Ini Rahsia Kuah Nampak Pekat & Lebih Berselera!

The post Resepi Telur Puyuh Berempah, Terlajak Sedap Sampai Mak Mentua Pun Puji appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!