Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Buat Roti Canai Homemade, Lembut Dan Garing Bila Makan!

https://ift.tt/Sc5DmKJ

cara buat roti canai

Selain Nasi Lemak, orang Malaysia juga sangat suka makan Roti Canai. Tapi tak ramai yang tahu cara buat Roti Canai homemade yang lembut dan sedap.

Roti jenis leper berbentuk bulat ini biasanya dimakan bersama kari, dal atau sambal ikan bilis. Sesetengah orang memakannya bersama gula dan susu pekat.

Roti Canai sangat mudah didapati di mana-mana kedai mamak di Malaysia. Banyak juga kedai makan Melayu yang dibuka ketika waktu sarapan menyediakannya.

Baca juga: Roti Canai Homemade Ringkas & Mudah, Tak Perlu Pening Dah Nak Fikir Menu Makan Pagi

Anda juga boleh dapatkan Roti Canai yang sejuk beku dijual di kedai runcit dan pasar raya. Senang cerita, makanan ini cukup mudah dijumpai di mana-mana jua.

Nak tahu cara buat Roti Canai homemade yang lembut dan gebu? Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Nur Fadilah di Facebook ini.

CARA BUAT ROTI CANAI HOMEMADE

cara buat roti canai

Bahan-bahan:

Cara-cara:

1. Tepung gandum, marjerin dan susu pekat dijadikan serbuk roti.

2. Masukkan air garam dan telur.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit sampai doh tak melekat pada tangan.

4. Bulat-bulatkan dan rendam dengan minyak (2 jam atau lebih).

5. Canaikan jadi seperti dalam gambar.

cara buat roti canai

6. Goreng sehingga keperangan. Siap untuk dihidang!

Cara buat Roti Canai homemade ini sungguh mudah dengan hanya beberapa bahan dan langkah. Hasilnya lembut dan pasti menjadi!

Apabila digoreng, Roti Canai ini kelihatan sungguh garing. Anda akan terkejut apabila memakannya kerana ia cukup lembut dan rangup.

Bukan setakat sarapan, malah anda boleh jadikannya sebagai minum petang. Makan Roti Canai bersama kari ayam atau kuah dal memang terangkat selera.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Fadilah

Baca juga: Buat Sendiri Roti Canai Homemade, Tak Perlu Tebar Tapi Tetap Nipis & Garing

The post Cara Buat Roti Canai Homemade, Lembut Dan Garing Bila Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!