Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cara Buat Roti Canai Homemade, Lembut Dan Garing Bila Makan!

https://ift.tt/Sc5DmKJ

cara buat roti canai

Selain Nasi Lemak, orang Malaysia juga sangat suka makan Roti Canai. Tapi tak ramai yang tahu cara buat Roti Canai homemade yang lembut dan sedap.

Roti jenis leper berbentuk bulat ini biasanya dimakan bersama kari, dal atau sambal ikan bilis. Sesetengah orang memakannya bersama gula dan susu pekat.

Roti Canai sangat mudah didapati di mana-mana kedai mamak di Malaysia. Banyak juga kedai makan Melayu yang dibuka ketika waktu sarapan menyediakannya.

Baca juga: Roti Canai Homemade Ringkas & Mudah, Tak Perlu Pening Dah Nak Fikir Menu Makan Pagi

Anda juga boleh dapatkan Roti Canai yang sejuk beku dijual di kedai runcit dan pasar raya. Senang cerita, makanan ini cukup mudah dijumpai di mana-mana jua.

Nak tahu cara buat Roti Canai homemade yang lembut dan gebu? Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Nur Fadilah di Facebook ini.

CARA BUAT ROTI CANAI HOMEMADE

cara buat roti canai

Bahan-bahan:

Cara-cara:

1. Tepung gandum, marjerin dan susu pekat dijadikan serbuk roti.

2. Masukkan air garam dan telur.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit sampai doh tak melekat pada tangan.

4. Bulat-bulatkan dan rendam dengan minyak (2 jam atau lebih).

5. Canaikan jadi seperti dalam gambar.

cara buat roti canai

6. Goreng sehingga keperangan. Siap untuk dihidang!

Cara buat Roti Canai homemade ini sungguh mudah dengan hanya beberapa bahan dan langkah. Hasilnya lembut dan pasti menjadi!

Apabila digoreng, Roti Canai ini kelihatan sungguh garing. Anda akan terkejut apabila memakannya kerana ia cukup lembut dan rangup.

Bukan setakat sarapan, malah anda boleh jadikannya sebagai minum petang. Makan Roti Canai bersama kari ayam atau kuah dal memang terangkat selera.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Fadilah

Baca juga: Buat Sendiri Roti Canai Homemade, Tak Perlu Tebar Tapi Tetap Nipis & Garing

The post Cara Buat Roti Canai Homemade, Lembut Dan Garing Bila Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!