Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Roti Wrap Paling Simple Dan Sedap Untuk Sarapan, 10 Minit Dah Siap!

https://ift.tt/bA0Wng7

roti wrap

Nak sediakan sarapan sedap untuk keluarga tersayang di rumah cukup mudah dengan membuat resipi Roti Wrap yang cukup ringkas.

Roti Wrap juga dikenali sebagai tortilla iaitu hidangan yang diperbuat daripada roti leper lembut yang membungkus lauk dan sayur sebagai inti.

Selain nasi dan roti gandum penuh, Roti Wrap merupakan salah satu pilihan lain sebagai sumber karbohidrat yang boleh diambil untuk sarapan atau makan tengah hari.

Resipi Roti Wrap yang dikongsikan oleh Madam B di Facebook ini cukup mudah dalam masa 10 minit saja. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Roti Kukus Terlajak Gebu, Lembut Macam Ini Memang Puas Makan!

RESIPI ROTI WRAP/SHINJUKU ROLL

roti wrap

Bahan Bahan:

  • Bawang Holland
  • Cili atau lada benggala
  • Daun Kucai
  • Daun Bawang
  • Timun Jepun
  • Tomato
  • Lemon
  • 1 biji telur (dipukul rata)
  • Roti roll-up wraps
  • Sosej

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, potong bawang holland, cili atau lada benggala, daun kucai, daun bawang, timun jepun dan tomato dalam bentuk dadu kecil-kecil.

2. Selepas itu, gaulkan semuanya dan perah sedikit lemon, kemudian tuang telur ke dalam adunan dan gaulkan semula bagi rata.

3. Panaskan roti roll-up wraps dalam air fryer dengan suhu 150ºC dalam air fryer selama 5 minit.

roti wrap

4. Masukkan bahan gaulan di atas roti roll-up wraps dan tetapkan suhu 180ºC selama 5 minit.

5. Setelah selesai, bawa keluar dan gulung cantik. Siap untuk dihidang!

Walaupun sekejap saja sudah siap, namun anda akan terkejut dengan hasil Roti Wrap yang lembut berjus, sayur-sayuran tak terlebih masak dan telurnya dimasak sempurna.

Anda boleh gunakan pelbagai bahan untuk dijadikan sebagai intinya seperti hirisan daging lembu, ayam, ikan, telur, keju atau pelbagai sayur-sayuran seperti bawang, sawi dan lain-lain.

Resipi ini sangat sesuai buat mereka yang nak cepat siap pada waktu pagi, keluarga anda pun mesti suka sarapan ringkas tapi sedap seperti hidangan ini.

Selamat mencuba!

Sumber: Madam B

Baca juga: Resepi Roti Goreng Tanpa Serap Minyak, Sedap Dibuat Sebagai Sarapan

The post Roti Wrap Paling Simple Dan Sedap Untuk Sarapan, 10 Minit Dah Siap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!