Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Sayur Campur Goreng Siap Dalam 5 Minit, Masak Cincai Tapi Sedap Teramat!

https://ift.tt/QODhvqi

sayur campur goreng

Setelah siap menyediakan lauk, semestinya anda nak sempurnakan hidangan dengan sayur pula. Oleh itu, kami cadangkan anda buat Sayur Campur Goreng yang mudah ini.

Sayur Campur Goreng adalah sayur kesukaan rakyat Malaysia yang sering dihidangkan di restoran masakan Cina. Selain itu, anda boleh jumpa sayur ini di kedai nasi campur juga.

Bahan yang wajib ada dalam hidangan sayur ini adalah kobis bunga, lobak merah, putik jagung dan sos tiram. Namun, anda boleh mengubahnya mengikut citarasa sendiri.

Melalui perkongsian resipi oleh Didapuryana di Lemon8, cara memasak hidangan sayur ini sangat ringkas tapi sedap dan cukup menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Tips Simpan Sayur Kekal Segar Dalam Peti Sejuk, Tahan Walau Berminggu!

RESIPI SAYUR CAMPUR GORENG

sayur campur goreng

Bahan-bahan:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, tumis bawang putih dan bawang holland sehingga naik bau.

2. Selepas itu, masukkan fishball dan masak sebentar.

3. Masukkan lobak merah, sos tiram dan sedikit air, kemudian masak sebentar.

sayur campur goreng

4. Masukkan kubis bunga, brokoli dan cili merah, kemudian masak sehingga sayur separuh lembut.

5. Akhir sekali, perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika perlu. Siap untuk dihidang!

Jika tiada idea hidangan sayur pada hari ini, buat saja Sayur Campur Goreng ini. Walaupun masakan ringkas, tapi kelazatannya tak disangkal lagi.

Hidangan sayur ini tak pernah mengecewakan dan sentiasa disukai ramai kerana bukan saja cepat siap, malah ia sangat sesuai dijadikan sebagai bekal ke pejabat juga.

Buat pengetahuan anda, resipi ini boleh digunakan sebagai lauk juga dengan hanya campurkan bahan seperti isi ikan, ayam, udang, sotong dan lain-lain.

Setelah siap hidangan sayur ini, anda akan dapat merasai kenikmatan makan sayur yang rangup bersama simbahan sos tiram yang mampu membuatkan selera lebih terangkat.

Selamat mencuba!

Sumber: Didapuryana

Baca juga: Wanita Ini Kongsi Petua Sayur Goreng Kekal Hijau, Hasil Cantik Dan Tak Layu!

The post Sayur Campur Goreng Siap Dalam 5 Minit, Masak Cincai Tapi Sedap Teramat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!