Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Roti Goreng Sardin Celup Tepung, Bila Makan Terus Teringat Mak Cik Kantin Sekolah

https://ift.tt/3jlTE68

resepi roti goreng sardin

Biasanya kita dengar makanan laut yang dicelupkan tepung, tapi kali ini kami nak bagitahu bahawa terdapat resepi Roti Goreng Sardin celup tepung yang sungguh sedap.

Sesiapa yang ingat sewaktu sekolah dahulu, mesti pernah beli Roti Goreng Sardin di kantin setiap kali waktu rehat dan kesedapannya masih terasa sehingga kini.

Nur Masri telah kongsikan resepi Roti Goreng Sardin di Facebook yang hasilnya sungguh rangup dan pasti anda puas hati setelah membuatnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Roti Tuna Gulung Viral Buat Ramai ‘Berhantu’, Makan Sekali Mesti Nak Lagi

RESEPI ROTI GORENG SARDIN

resepi roti goreng sardin

Bahan-bahan inti:

  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 tin sardin (dibuang kuah dan tulang)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 1 biji bawang besar (dicincang)
  • 1 cili merah (dibuang biji dan dicincang, jika suka pedas, letak cili padi)
  • 2 tangkai daun bawang (dipotong)
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 1 biji limau kasturi

Bahan-Bahan roti goreng:

  • Roti putih
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/3 cawan tepung beras
  • 1 biji telur
  • ½ sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 cawan air
  • 2 sudu besar minyak masak panas
  • Garam

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, tumis bawang besar terlebih dahulu. Apabila bawang sudah garing, masukkan cili kisar dan masak sampai garing.

2. Kemudian, masukkan sardin dan cili merah, lenyek-leyekkan sardin.

3. Selepas itu, masukkan gula dan garam sedikit. Masak sampai kering sedikit , kemudian masukkan daun bawang. Tutup api.

4. Seterusnya, cedok sedikit inti sardin dan sapu atas roti.

5. Kemudian, letak sekeping lagi roti di atasnya.

6. Setelah itu, potong empat dengan menggunakan pisau bergerigi dan celup dalam bancuhan tepung tepung.

7. Akhir sekali, sedia untuk menggoreng dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan toskan. Siap untuk dinikmati!

resepi roti goreng sardin

Jika tiada idea nak buat sarapan atau minum petang yang menarik di rumah, anda boleh buat saja resepi Roti Goreng Sardin yang kerangupannya sampai esok pun boleh teringat.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Masri

Baca juga: Roti Sardin Goreng Tanpa Telur, Sedapnya Boleh Tahan Sampai Petang!

The post Resepi Roti Goreng Sardin Celup Tepung, Bila Makan Terus Teringat Mak Cik Kantin Sekolah appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!