Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Gulai Ikan Yang Pekat & Likat Tanpa Santan, Sedap Terangkat!

https://ift.tt/kX2f9EI

gulai ikan

Resipi gulai ikan ini sedikit berbeza dari yang biasa. Apa yang menariknya, gulai ikan ini langsung tidak menggunakan santan, tapi hasilnya tetap pekat dan likat.

Kalau nak tahu apa rahsia untuk menghasilkan gulai ikan yang padu, jom lihat resipi yang dikongsikan oleh Zana Mokhtar di bawah.

Baca juga: Cara Masak Sup Ikan Supaya Tak Hancur, Makan Dengan Sambal Kicap Lagi Mantap!

RESEPI GULAI IKAN PEKAT & LIKAT TANPA SANTAN

Bahan-bahan:

  • Ikan (gunakan jenis ikan yang anda suka)
  • 1 peket rempah kari ikan
  • 1 sudu besar serbuk kari daging
  • Bawang merah (dikisar)
  • Bawang merah (dihiris)
  • Bawang putih (dihiris)
  • Halia seinci (dihiris)
  • Daun kari
  • Halba
  • 2 sudu besar sos tiram (dibancuh dengan sedikit air)
  • Air asam jawa
  • Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Bancuh rempah kari bersama bawang merah yang telah dikisar hingga sebati.
  2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan halba, bawang merah, bawang putih, halia, dan daun kari hingga naik bau.
  3. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh tadi ke dalam periuk dan tumis hingga naik bau dan garing.
  4. Tambahkan sos tiram yang telah dibancuh bersama air asam jawa ke dalam tumisan. Kacau rata.
  5. Biarkan kuah masak hingga pekat dan likat. Selepas itu, tambahkan sedikit air mengikut keperluan.
  6. Setelah kuah mendidih, masukkan garam secukup rasa, diikuti dengan bendi, tomato, dan ikan.
  7. Biarkan gulai mendidih seketika hingga ikan masak sepenuhnya.
  8. Setelah masak, tutup api dan hidangkan gulai bersama nasi panas.

Kredit resipi dan gambar: Zana Mokhtar

Baca juga: Ikan Bawal Masam Manis, Resipi Mudah Hanya Campak-Campak

The post Cara Buat Gulai Ikan Yang Pekat & Likat Tanpa Santan, Sedap Terangkat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!