Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Kuih Cakoi Goreng Cara Mudah Ini Dapat Lebih 1.1K Shares, Hanya Guna 4 Bahan Je

https://ift.tt/Hx9N6ST

kuih cakoi goreng

Jom buat Kuih Cakoi Goreng dan kebiaasannya kuih ini dihidangkan ketika minum petang atau berbuka puasa. Memang nikmati jika dinikmati bersama kopi atau teh panas. 

Sambil-sambil itu cicah pula dengan kaya pandan, fuhh penuh rasa tu dalam mulut.

Baca juga: “True Malaysian,” – Makcik Jual Cakoi Ini Fasih ‘Giler’ Berbahasa Kantonis 

Selain dimakan bersama-sama dengan kaya, ia juga boleh dicicah dengan kuah pandan atau kastard. Bagi gemar rasa manis boleh gandingkan bersama susu manis.

Bagi yang meminati kuih cakoi goreng ini, boleh ikuti resipi dari perkongsian Cik Puan Sophea Amri ini. Resipi perkongsiannya sangat simple, mudah dan lazat sangat. Sangat mudah dan pasti menjadi. Hanya guna 4 bahan ini sahaja.

Jom kita lihat cara membuatnya.


RESIPI KUIH CAKOI GORENG

kuih cakoi goreng

Bahan-bahan: 

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan air suam
  • 1/2 sdk yis
  • 2 sdb gula

Cara-cara membuatnya:

1. Satukan air suam, yis dan gula. Kacau dan tunggu selama 15 minit sehingga naik buih (berbuih sikit je)

2. Tuang campuran yis tadi ke dalam bekas berisi tepung. Uli bersama selama 15 minit. Kemudian rehatkan doh selama 60 minit.

3. Setelah doh kembang, bolehlah dipotong memanjang dan digelek. 

4. Potong doh kecil-kecil dan cantumkan antara satu sama lain dengan sedikit air yang disapu pada permukaan. 

5. Panaskan minyak yang banyak dan goreng sehingga keemasan.

6. Cakoi Goreng sedap dimakan bersama sangkaya pandan.


Nota tambahan: Saya suka buat kecil-kecil sebab layan makan satu mulut rangup gebu aje. Kalau nak buat besar-besar pun boleh, ikut selera masing-masing.

Terima kasih kepada Cik Puan Sophea Amri kerana sudi berkongsi resipi mudah membuat cakoi ini. Semoga bermanfaat buat semua! 

Baca juga: Cara Buat Chinese Congee, Enak Dimakan Bersama Ayam Kukus Halia & Cakoi

The post Kuih Cakoi Goreng Cara Mudah Ini Dapat Lebih 1.1K Shares, Hanya Guna 4 Bahan Je appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!