Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Petua Air Asam Lagi Menyengat, Jangan Bakar Belacan Tapi Ikut Cara Ini

https://ift.tt/YbDyAJt

cara buat air asam

Pasti ramai penggemar air asam bukan? Tahukah anda, rupanya ada petua cara buat air asam yang lagi padu dari biasa. Dijamin sedap sampai nak tambah lagi!

Petua ini bukan saja membuatkan air asam lagi sedap tapi juga ada rasa yang ‘kick’. Kuncinya adalah jangan bakar belacan!

Jom kita lihat apakah bahan-bahan yang diperlukan serta cara penyediaannya seperti perkongian oleh Syed Mohd Nazli Jamalullail di bawah.

Baca juga: Cara Buat Air Asam Ikan Rebus, Resipi Jimat Tapi Sangat Menyelerakan!

CARA BUAT AIR ASAM SEDAP, ADA PETUANYA

Bahan-bahan:

  • Cili api (dirincik halus)
  • Bawang besar (dipotong bulat)
  • Buah tomato (dirincik halus)
  • Sedikit gula dan garam secukup rasa
  • Belacan (petua air asam sedap, jangan bakar belacan)
  • Kerisik

Cara-cara:

  1. Semua bahan di atas perlu diramas dengan air perahan asam jawa. Pastikan jumlah air yang digunakan tidak terlalu banyak; biar air asam tersebut antara pekat dan cair. Jangan terlalu cair.
  2. Belacan dan kerisik boleh ditambah mengikut citarasa untuk meningkatkan kelezatan air asam ini. Cili api juga boleh ditambah mengikut tahap kepedasan yang diingini.
  3. Secara ringkas, jika rasa air asam kurang memuaskan, anda boleh menambah bahan-bahan untuk mencapai rasa yang lebih sedap.

Kredit: Syed Mohd Nazli Jamalullail

Baca juga: Cara Buat Roti Puri Yang Sedap, Kembang & Lembut, Tak Sangka Semudah Ini!

The post Petua Air Asam Lagi Menyengat, Jangan Bakar Belacan Tapi Ikut Cara Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!