Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Pani Puri, ‘Street Food India’ Ini Sekali Suap Terus Melimpah Segala Rasa!

https://ift.tt/wDYvT98

resepi pani puri

Jika ditanya tentang makanan jalanan India yang sedap, pasti ramai jawab Pani Puri yang penuh dengan rasa. Kali ini, kami kongsikan resepi Pani Puri untuk anda cuba di rumah.

Siti Hazneza Abdul Hamid telah menunjukkan cara-cara mudah dalam resepi Pani Puri di Facebook dengan hasil yang sangat menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buat Payasam (Bubur Manis India), Resipi Asli Dari Orang India Sendiri

RESEPI PANI PURI

resepi pani puri

Bahan-bahan:

Bahan-bahan inti ubi (seperti inti karipap):

  • 8 biji ubi (dipotong dadu kecil)
  • ½ biji lobak merah (dipotong dadu kecil)
  • 4 sudu makan halia dan bawang (dikisar)
  • 4 hingga 6 sudu makan rempah kari daging atau secukup rasa

Bahan-bahan chutney pudina:

  • 1 ikat daun ketumbar (lebih kurang ½ cawan jika dipotong, ambil daun dan bahagian batang lembut saja, potong-potong kasar)
  • 2 ikat daun pudina (lebih kurang 1 cawan, ambil daun saja)
  • 1 biji cili muda (hijau) atau secukup rasa
  • 1 biji bawang besar saiz sederhana
  • Jus limau nipis atau asam jawa secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • ½ hingga 1 cawan air (guna air tapis atau air masak)

Bahan-bahan chutney asam jawa:

  • 1 sudu teh biji jintan putih
  • ½ sudu teh biji jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk halia
  • ½ sudu teh serbuk cili
  • 2 cawan air asam jawa atau 2 cawan air campur 3 sudu makan pes asam jawa)
  • ½ sudu teh serbuk garam masala
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Bahan-bahan jeruk bawang:

  • 3 biji bawang besar (dipotong dadu kecil)
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Cuka secukup rasa

Cara-cara menyediakan inti ubi:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk dengan air secukupnya dan masak sehingga ubi empuk.

2. Tambah garam dan serbuk stok ayam atau serbuk perasa secukupnya.

3. Boleh juga ubi diganti dengan kacang kuda ubi.

resepi pani puri

Cara-cara menyediakan chutney pudina:

1. Kisar semua bahan dalam blender sehingga halus dan simpan dalam peti sejuk.

2. Lebihan chutney pudina boleh dijadikan perapan daging atau pesto (tambah kacang dan keju).

resepi pani puri

Cara-cara menyediakan chutney asam jawa:

1. Tumis jintan manis, jintan putih, sebuk halia dan serbuk cili.

2. Masukkan bahan-bahan lain dan renehkan sehingga campuran menjadi separuh daripada asal.

3. Simpan dalam peti ais.

4. Lebihan cutni boleh dijadikan sapuan (glaze) untuk ayam, ikan atau daging bakar.

resepi pani puri

Cara-cara menyediakan jeruk bawang:

1. Campurkan saja bawang besar bersama garam, gula dan cuka secukup rasa.

2. Tak perlu buat bancuhan air jeruk sebab tak nak bawang jeruk terlalu berair supaya pani puri tak lembik)

Cara-cara menyediakan pani puri:

1. Goreng pani puri dalam minyak masak yang panas sehingga keperangan, angkat dan toskan.

2. Lubangkan sedikit dan masukkan inti ubi, chutney pudina, chutney asam jawa dan jeruk bawang. Siap untuk dinikmati!

Jika mempunyai lebihan daripada resepi Pani Puri ini, anda boleh simpan dalam bekas kedap udara dan makan pada bila-bila masa nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Siti Hazneza Abdul Hamid

Baca juga: Cara Buat Roti Puri Tanpa Guna Yis, Dah Sejuk Pun Tetap Kembang Elok

The post Resepi Pani Puri, ‘Street Food India’ Ini Sekali Suap Terus Melimpah Segala Rasa! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!