Resepi Pani Puri, ‘Street Food India’ Ini Sekali Suap Terus Melimpah Segala Rasa!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Jika ditanya tentang makanan jalanan India yang sedap, pasti ramai jawab Pani Puri yang penuh dengan rasa. Kali ini, kami kongsikan resepi Pani Puri untuk anda cuba di rumah.
Siti Hazneza Abdul Hamid telah menunjukkan cara-cara mudah dalam resepi Pani Puri di Facebook dengan hasil yang sangat menyelerakan. Jom kita cuba!
Baca juga: Cara Buat Payasam (Bubur Manis India), Resipi Asli Dari Orang India Sendiri
RESEPI PANI PURI
Bahan-bahan:
- Pani puri
- Minyak masak
Bahan-bahan inti ubi (seperti inti karipap):
- 8 biji ubi (dipotong dadu kecil)
- ½ biji lobak merah (dipotong dadu kecil)
- 4 sudu makan halia dan bawang (dikisar)
- 4 hingga 6 sudu makan rempah kari daging atau secukup rasa
Bahan-bahan chutney pudina:
- 1 ikat daun ketumbar (lebih kurang ½ cawan jika dipotong, ambil daun dan bahagian batang lembut saja, potong-potong kasar)
- 2 ikat daun pudina (lebih kurang 1 cawan, ambil daun saja)
- 1 biji cili muda (hijau) atau secukup rasa
- 1 biji bawang besar saiz sederhana
- Jus limau nipis atau asam jawa secukup rasa
- Garam secukup rasa
- ½ hingga 1 cawan air (guna air tapis atau air masak)
Bahan-bahan chutney asam jawa:
- 1 sudu teh biji jintan putih
- ½ sudu teh biji jintan manis
- 1 sudu teh serbuk halia
- ½ sudu teh serbuk cili
- 2 cawan air asam jawa atau 2 cawan air campur 3 sudu makan pes asam jawa)
- ½ sudu teh serbuk garam masala
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Bahan-bahan jeruk bawang:
- 3 biji bawang besar (dipotong dadu kecil)
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Cuka secukup rasa
Cara-cara menyediakan inti ubi:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk dengan air secukupnya dan masak sehingga ubi empuk.
2. Tambah garam dan serbuk stok ayam atau serbuk perasa secukupnya.
3. Boleh juga ubi diganti dengan kacang kuda ubi.
Cara-cara menyediakan chutney pudina:
1. Kisar semua bahan dalam blender sehingga halus dan simpan dalam peti sejuk.
2. Lebihan chutney pudina boleh dijadikan perapan daging atau pesto (tambah kacang dan keju).
Cara-cara menyediakan chutney asam jawa:
1. Tumis jintan manis, jintan putih, sebuk halia dan serbuk cili.
2. Masukkan bahan-bahan lain dan renehkan sehingga campuran menjadi separuh daripada asal.
3. Simpan dalam peti ais.
4. Lebihan cutni boleh dijadikan sapuan (glaze) untuk ayam, ikan atau daging bakar.
Cara-cara menyediakan jeruk bawang:
1. Campurkan saja bawang besar bersama garam, gula dan cuka secukup rasa.
2. Tak perlu buat bancuhan air jeruk sebab tak nak bawang jeruk terlalu berair supaya pani puri tak lembik)
Cara-cara menyediakan pani puri:
1. Goreng pani puri dalam minyak masak yang panas sehingga keperangan, angkat dan toskan.
2. Lubangkan sedikit dan masukkan inti ubi, chutney pudina, chutney asam jawa dan jeruk bawang. Siap untuk dinikmati!
Jika mempunyai lebihan daripada resepi Pani Puri ini, anda boleh simpan dalam bekas kedap udara dan makan pada bila-bila masa nanti.
Selamat mencuba!
Sumber: Siti Hazneza Abdul Hamid
Baca juga: Cara Buat Roti Puri Tanpa Guna Yis, Dah Sejuk Pun Tetap Kembang Elok
The post Resepi Pani Puri, ‘Street Food India’ Ini Sekali Suap Terus Melimpah Segala Rasa! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan