Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Singgang Ikan Selar Mudah, Sedap & Jimat Masa Lepas Itu Boleh Buat Kerja Lain!

Resepi singgang merupakan lauk yang mudah untuk dimasak. Bahkan, ia juga menu sihat kerana tidak menggunakan minyak dan tiada menumis. Selain nama singgang, lauk ini juga dipanggil masak asam di sesetengah tempat.

Penulis percaya, suri rumah bekerjaya atau orang bujang yang tinggal seorang diri gemar memasak lauk singgang ini kerana prosesnya tidaklah renyah dan memakan masa yang tidak sampai 30 minit. Jadi, mari lihat resepi singgang ikan selar Nana Sabrina Sarsan yang mudah dan sedap ini!

Baca juga: Resepi Sos Blackpepper Prosperity Khairul Aming, Guna Coney Sosej Pun Sedap!

RESEPI SINGGANG IKAN

resepi singgang

Gambar: Nana Sabrina Sarsan

Singgang ikan cara mak saya

Cara mak saya masak singgang ikan selar. Sedap hirup kuah dia panas-panas, lawan pula dengan sambal belacan dan ulam-ulam fuhh betambah nasi sampai bepeluh-peluh dbuatnya!

Baca juga: Cara Gandakan Sabun Cuci Pinggan Guna 3 Bahan, Tahan Hingga 5 Bulan & Buih Pun Banyak!

Bahan-bahan dan cara penyediaan:

  • Dua ekor ikan selar belah dua
  • Garam secukupnya
  • Perahan air asam jawa
  • Air agak-agak
  • Serai diketuk
  • 1 biji bawang merah besar hiris
  • 2 ulas bawang putih hiris
  • 1 inci halia hiris
  • 1/2 inci kunyit hidup hiris
  • Serbuk kunyit secukupnya
  • 1 sudu teh minyak
  • Tomato (pilihan)
  • Cili merah dan cili padi (pilihan)
  1. Campur semua bahan-bahan ini ke dalam periuk, kemudian didihkan dengan api perlahan selama 20 minit, siap lauk singgang anda!

P/s: Penulis syorkan untuk anda masukkan tomato selepas kuah mendidih bagi mengelakkan ia tidak hancur kerana terlalu lama.

Baca juga: 7 Jenis Makanan & Minuman Tak Boleh Makan Sekali Dengan Durian, Undang Mudarat!

Sumber: Nana Sabrina Sarsan via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

FT Image: Nana Sabrina Sarsan

The post Resepi Singgang Ikan Selar Mudah, Sedap & Jimat Masa Lepas Itu Boleh Buat Kerja Lain! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!