Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Udang Khamped, Menu Sesuai Untuk Minggu Gaji!

https://ift.tt/SLI3ir8

resipi udang khampedMinggu dah gaji ini, apa kata anda cuba resipi udang khamped yang sangat menyelerakan ini. Caranya memang mudah serta menjimatkan masa.

Rasa yang ala-ala tomyam ini pasti membuatkan anda bertambah nasi dua tiga kali. Tak percaya? Cuba dahulu menu ini, baru anda tahu.

Jom kita baca resipi oleh Cik Puan Liza

Baca juga: Resipi Sambal Tahun Jawa, Makanan Tradisional Yang Makin Digemari

RESIPI UDANG KHAMPED

Bahan-bahan

  • Halia 1 inci
  • Lengkuas 1 inci
  • Bawang Holland 1 biji (dibelah dua, separuh lagi dihiris)
  • Bawang putih 3 biji
  • Cili api 3 biji
  • Cili besar 1 biji
  • Serai 1 batang
  • Cili kering 2 sudu besar
  • Pes tomyam 2 sudu besar
  • Sos ikan 1 sudu besar
  • Sos tiram 1 sudu besar
  • Sos cili 1 sudu besar
  • Udang 10 ekor (saiz XL, digaulkan dengan garam dan kunyit)
  • Daun limau purut
  • Air 1 cawan

Cara Penyediaan

1. Kisar halia, lengkuas, bawang Holland (separuh), bawang putih, cili api, cili besar, dan serai sehingga halus.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.

3. Tambahkan cili kering yang telah dikisar dan pes tomyam. Gaul rata dan tumis sehingga pecah minyak.

resipi udang khamped

4. Masukkan sos ikan, sos tiram, dan sos cili. Gaul rata dan biarkan bahan-bahan sebati.

5. Masukkan udang yang telah digaulkan dengan garam dan kunyit. Gaul sehingga udang masak dan berubah warna.

6. Masukkan daun limau purut untuk menambahkan aroma dan rasa.

7. Tuangkan 1 cawan air ke dalam kuali. Biarkan mendidih dan masak sehingga kuah sedikit pekat.

Selamat mencuba!

Sumber: Liza Idris

Baca juga: Cara Rebus Kerang Supaya Tak Kecut, Isi Gemuk-Gemuk & Lembut!

The post Resipi Udang Khamped, Menu Sesuai Untuk Minggu Gaji! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!