Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resepi Apam Pisang Kukus Paling Gebu & Sedap, Confirm Tak Ada Rasa Penaik!

“Mana nak cari resepi apam pisang, teringin pula…”

Apam pisang merupakan antara kuih kegemaran ramai tetapi kalau beli di luar pasti akan kecewa. Hal ini kerana kadang-kadang terlalu kuat rasa serbuk penaik sehingga tidak boleh dimakan.

Jadi, jalan penyelesaiannya adalah dengan mencuba resepi apam pisang kukus perkongsian pengguna Facebook bernama Ezzattie Nasir. Gebu dan comel sangat!

Baca juga: Resepi Puding Thai Warna Warni, Lembut & Cair Di Mulut.. Confirm Anak Suka!

RESEPI APAM PISANG GEBU COMEL, SEDAP SANGAT!

RESEPI APAM PISANG

Bahan-bahan A:

Bahan-bahan B:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu kecil serbuk koko

*Nota

– Saya tak perap adunan. Selepas siap buat terus isi dalam acuan dan kukus.

– Kalau tak ada mixer, guna blender pun boleh.

Cara penyediaan:

1. Campurkan semua bahan A di atas dan kacau sehingga sebati.

2. Kemudian, masukkan 1 cawan pisang yang dah dilenyek. Tak kisah pisang apa, berangan, emas atau campur pun boleh sahaja.

3. Sebatikan dalam 30 saat sahaja, jangan lebih supaya apam pisang nampak cantik berurat.

4. Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan serbuk koko. Pastikan semua bahan ini sudah diayak terlebih dahulu.

5. Guna kaedah kaup balik untuk sebatikan. Tak perlu guna mixer.

6. Sapu minyak pada acuan dan masukkan adunan 3/4 acuan sahaja. Jangan letak penuh, nanti senget.

7. Letakkan hirisan pisang nipis di bahagian atas dan kukus selama 15 hingga 20 minit menggunakan api sederhana.

Siap! InsyaAllah gebu dan sedap. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat untuk semua.

Baca juga: Resepi Kek Carrot Kukus Guna Sukatan Cawan, Buat Comel-Comel Macam Ni Lagi Senang!

Sumber: Facebook Ezzattie Nasir

The post Resepi Apam Pisang Kukus Paling Gebu & Sedap, Confirm Tak Ada Rasa Penaik! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!