Resipi Pengat Bebola Durian, Rasa Lemak Manis Sampai Licin Semangkuk

Imej
https://ift.tt/qpc9osv Musim durian memang saat paling dinantikan oleh penggemarnya. Selain dimakan begitu saja, isi durian boleh dijadikan pelbagai pencuci mulut seperti Pengat Bebola Durian . Pengat Bebola Durian merupakan gabungan doh bebola pulut berinti isi durian yang direbus dan dihidang bersama kuah santan manis beraroma pandan. Resipi Pengat Bebola Durian yang dikongsikan oleh Azlida Harun di Facebook ini bukan saja sedap, malah cukup mudah disediakan di rumah. Jom kita cuba! Baca juga: 10 Jenis Durian Di Malaysia Yang Popular, No. 5 Tu Ramai Yang Suka! RESIPI PENGAT BEBOLA DURIAN Bahan untuk bebola durian: Isi durian Tepung pulut Bahan untuk kuah pengat: Santan pekat Gula melaka Secubit garam Daun pandan Cara-cara membuat bebola durian: 1. Ambil isi durian yang telah dibuang bijinya, kemudian lenyekkan menggunakan sudu atau tangan bersih. 2. Masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit ke dalam isi durian yang telah dilenyek. Gaulkan sampai jadi doh yang...

Ikan Pindang Kedah, Makan Bersama Nasi Panas-Panas, Memang Makan Bertambah!

https://ift.tt/Mu9263Q

ikan pindang

Jika anda berasal dari negeri bahagian utara Semenanjung Malaysia, pasti pernah makan Ikan  Pindang. Kali ini, kami nak ajar anda cara buat Ikan Pindang Kedah ringkas dan sedap.

Dengar nama hidangan ini saja, sudah tahu ia datang dari mana bukan? Tambahan pula, masakan Kedah memang tak dinafikan yang kesedapannya tak terhingga.

Ikan Pindang Kedah juga dikenali sebagai ikan singgang di sesetengah tempat. Namun, cara memasaknya memang cukup mudah dan paling disukai ramai terutama mak-mak.

Ida Shahida telah kongsikan resipi Ikan Pindang Kedah di Facebook yang hasil kuahnya kelihatan sungguh menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Telur Pindang Paling Cepat Dan Mudah, Rebus 2 Jam Dah Siap!

RESIPI IKAN PINDANG KEDAH

ikan pindang

Bahan-bahan:

  • 5 ekor ikan kembung
  • 2 sudu besar cili boh
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 4 biji asam keping
  • 2 tangkai daun kesom atau bunga kantan (boleh campur kedua-duanya juga)
  • 2 keping lengkuas (dihiris nipis)
  • ½ sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil gula
  • Sedikit ajinomoto
  • Secubit serbuk kunyit
  • 5 gelas air
  • Sedikit belacan

Bahan-bahan (kisar halus):

  • 1 biji bawang besar
  • 6 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih

Bahan-bahan tambahan:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, siang ikan kembung dan kelar satu hiris saja (saya kelar dibahagian tepi supaya ikan nampak cantik).

2. Selepas itu, masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali ikan dan bahan tambahan.

3. Masukkan air dan didihkan dengan lama dengan menggunakan api sederhana saja, kemudian biarkan 20 minit supaya semua pati bahan keluar dan sebati.

4. Kemudian, masukkan ikan. Jika nak masukkan kacang bendi, nanas atau tomato, boleh masukkan sekali.

5. Akhir sekali, tunggu sayur agak sedikit layu, bermakna lauk sudah masak. Siap untuk dihidang!

ikan pindang

Nak tambah kesedapan Ikan Pindang Kedah, anda boleh makan bersama nasi putih dengan kuahnya penuh dalam pinggan. Sambil-sambil itu, boleh makan dengan sambal belacan juga.

Selamat mencuba!

Sumber: Ida Shahida

Baca juga: Ikan Siakap Pedas Manis, Lauk Ini Buat Satu Keluarga Makan Sampai Berselera!

The post Ikan Pindang Kedah, Makan Bersama Nasi Panas-Panas, Memang Makan Bertambah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan