Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Ikan Pindang Kedah, Makan Bersama Nasi Panas-Panas, Memang Makan Bertambah!

https://ift.tt/Mu9263Q

ikan pindang

Jika anda berasal dari negeri bahagian utara Semenanjung Malaysia, pasti pernah makan Ikan  Pindang. Kali ini, kami nak ajar anda cara buat Ikan Pindang Kedah ringkas dan sedap.

Dengar nama hidangan ini saja, sudah tahu ia datang dari mana bukan? Tambahan pula, masakan Kedah memang tak dinafikan yang kesedapannya tak terhingga.

Ikan Pindang Kedah juga dikenali sebagai ikan singgang di sesetengah tempat. Namun, cara memasaknya memang cukup mudah dan paling disukai ramai terutama mak-mak.

Ida Shahida telah kongsikan resipi Ikan Pindang Kedah di Facebook yang hasil kuahnya kelihatan sungguh menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Telur Pindang Paling Cepat Dan Mudah, Rebus 2 Jam Dah Siap!

RESIPI IKAN PINDANG KEDAH

ikan pindang

Bahan-bahan:

  • 5 ekor ikan kembung
  • 2 sudu besar cili boh
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 4 biji asam keping
  • 2 tangkai daun kesom atau bunga kantan (boleh campur kedua-duanya juga)
  • 2 keping lengkuas (dihiris nipis)
  • ½ sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil gula
  • Sedikit ajinomoto
  • Secubit serbuk kunyit
  • 5 gelas air
  • Sedikit belacan

Bahan-bahan (kisar halus):

  • 1 biji bawang besar
  • 6 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih

Bahan-bahan tambahan:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, siang ikan kembung dan kelar satu hiris saja (saya kelar dibahagian tepi supaya ikan nampak cantik).

2. Selepas itu, masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali ikan dan bahan tambahan.

3. Masukkan air dan didihkan dengan lama dengan menggunakan api sederhana saja, kemudian biarkan 20 minit supaya semua pati bahan keluar dan sebati.

4. Kemudian, masukkan ikan. Jika nak masukkan kacang bendi, nanas atau tomato, boleh masukkan sekali.

5. Akhir sekali, tunggu sayur agak sedikit layu, bermakna lauk sudah masak. Siap untuk dihidang!

ikan pindang

Nak tambah kesedapan Ikan Pindang Kedah, anda boleh makan bersama nasi putih dengan kuahnya penuh dalam pinggan. Sambil-sambil itu, boleh makan dengan sambal belacan juga.

Selamat mencuba!

Sumber: Ida Shahida

Baca juga: Ikan Siakap Pedas Manis, Lauk Ini Buat Satu Keluarga Makan Sampai Berselera!

The post Ikan Pindang Kedah, Makan Bersama Nasi Panas-Panas, Memang Makan Bertambah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!